AGOS Gazetesi yayın yönetmeni Ermeni milliyetine mensup aydın HRANT DİNK, devletin katillere cesaret veren tutumu sonucu 19 Ocak 2007`de çalıştığı gazete binası önünde arkadan kalleşçe vurularak katledilmişti.
Türk devletinin tekçi – ırkçı politiklarına karşı çıkan, ezilen halkların kardeşliğini ve barışını savunan Hrant DİNK, devrimci bir aydın olarak, 1915 de Ermenilere, Süryanilere yönelik soykırımı, daha sonrasında, Komünistlere, Rumlara, Pontuslara, Kürtlere ve Alevilere dönük kitlesel katliamları, sürgün ve tehcirlerle işlenen insanlık suçlarıyla yüzleşilmesi ve mahkum edilmesine yönelik çabası, konuşmaları, yazıları nedeniyle faşist tekçi odakların hedefi haline gelmiş. devlet yetkililerinin yönlendirmesi, gözyumması, koruması, kollaması ve bir tetikçi görevlendirmesi sonucu, hunharca katledilmesinin üzerinden 15 yıl geçti.
Katil ile Türk bayrağı altında poz veren Jandarma, İstihbarat ve devlet yetkilileri adeta zafer edasıyla Hrant`ı vuran katıln başını okşuyorlar ve ödüllendiriyorlardı. 1915`de soykırıma uğrayan bir ulusun geride kalan az sayıdaki çocuklarına yönelik yapılan saldırılar, Hrant DİNK şahsında, Türk devletinin tarihsel Ermeni düşmanlığının devamlılığına işaretti.
Katledilmesi ardından her yıl hem AGOS önünde , hemde dünyanın çeşitli coğrafyalarında HRANT DİNK devrimci, sosyalist ve komünistlerce anılmaktadır. Yüreği insanlık, eşitlik, adalet, özgürlük için atan ve sömürüsüz, baskısız, barış içinde yaşanılabilir bir dünyanın yaratılması için çaba sarfeden tüm kesimlerce de anılan HRANT DİNK dün her yıl olduğu gibi bu yılda Nürnberg`de anıldı.
Hrant anısına 15 yil önce Villa Leon bahçesine dikilen İnsan Hakları Ağacı altında, Hrant şahsında tüm özgürlük, demokrasi ve devrim mücadelesinde kaybettiklerimiz anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlik, daha sonra Yazar Faik Bulut ve Nor Zartonk Avrupa sözcüsü Alexis Kalk`in katıldığı söyleşiyle devam etti.
Pandemi önlemleri nedeniyle 50 kişilik sayıyla sınırlandırılan anma etkinliği programını bu yıl düzenleyen, “HRANT`IN DOSTLARI PLATFORMU” bileşenleri içinde, AGEB, ASM , AGİF, ATİF, DİDF ve SYKP ile tek tek aydınlar yer aldı.
Platform adına ortak konuşma metninin okunması ardından, Hrant`a dair görsellikleri içeren bir kısa sinevizyon gösterimi yapıldı. Funda ve Merlin`in seslendirdiği ermenice, türkçe ezgiler dinleti olarak sunuldu. Müzikal bölüm sonrası, Faik Bulut ve Alexis Kalk`in davet edildiği Sempozyum başlatıldı.
Alexis Kalk yaptığı sunumda; Hrant Dink`in katledilmesinin Soykırım suçundan ayrı ele alınamayacağını belirterek Kamp Armen sürecine, Hrant`ın tüm ezilen halklara dokunması ve gönüllerde yer etmesine, AGOS çalışmalarına değindi. Soykırım ve katliamlarla yüzleşmeyen kesimlerin esasta türk egemenlik sistemiyle kopuş gerçekleştiremiyeceğine vurgu yaptı. Ermeni soykırımı meselesinde buzu kıran Kaypakkaya`nın ardılları Ermeni devrimcileri Armenak Bakır, Hrant ve Ozanyan`ların bir mücadele halkasının zincirleri olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
Yazar Faik Bulut ise konuşmasında, tarihsel süreci, soykırım ve katliamların geri planlarını, emperyalizmin rolünü, katliamlarda yer alan güçlerin egemen sınıflar olduğunu ve halkların tümünün bu olaylarda yer almadığını belirterek, hukuki ve siyasal planda yüzleşme ve mahkum edilme durumu yaşanmadığı için, Türk devleti katliam ve suç işleme politikalarını bugünde sürdürüyor dedi.
Dinleyicilerden gelen sorulara verilen cevaplar ardından, etkinlik sonlandırıldı.
67 kez okundu.