DENİZDE VE SINIRLARDA ÖLÜRKEN…/ Engin Erkiner

Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan sınır üçgeninde bulunan küçük bir Yunan köyünde bir sabah bir kadın çıplak bir erkeğin bahçede dolaştığını görür. Hava çok soğuktur, adama giyecek verirler, karnını doyururlar. Adam Bulgar ya da Yunan polisinin parasını, elbiselerini ve cep telefonunu aldığını söyler. 

Adamın şansı varmış. Birkaç hafta önce benzer bir olay 19 göçmenin soğuktan donmasıyla sonuçlandı. Meriç nehri üzerinden Yunanistan’a geçiyorlar, elbiseleri alınıp nehre atılıyorlar, Türkiye tarafındakiler de ilgilenmeyince soğuktan donuyorlar. 

Olayın tam olarak nasıl gerçekleştiği bilinmiyor ama sonuç böyledir. 

Benzeri olaylar birkaç ay önce Beyaz Rusya – Polonya sınırında da yaşanmıştı. 

Boğularak veya soğuktan donarak ölen göçmenlerin tümünü bilebildiğimiz söylenemez. Rakamlar birliklerimizden daha yüksektir.

Az bilinen bir başka kaçak göç yolu Fransa ile İngiltere arasındadır. Göçmenler özellikle bu aylarda fırtınalı olan Manş denizini geçerek İngiltere’ye ulaşmaya çalışıyorlar. İngiltere ve Fransa bakanları karşılıklı olarak birbirlerini suçlarken olan büyük tehlikeyi göze alarak denize açılan göçmenlere oluyor.

İngiltere İçişleri Bakanı Patel kaçak göçe karşı donanmanın görevlendirilmesinden söz ederken Fransa’yı gereken önlemleri almamakla suçluyor. Ek olarak denizde zor durumda kalanları kurtaran yardım örgütüne de suçluyor. Bakanın açıklamasına göre alınan bütün önlemlere rağmen sadece Ocak ayında İngiltere’ye 8000 kaçak göçmen giriş yapmıştır. 

Fransız polisi İngiltere’ye gitmek için motor bekleyenlerin sahildeki çadırlarını yıkmakla yetiniyor. Fransa da İngiltere’yi büyük insanlık dramına neden olmakla suçluyor. İngiltere Avrupa Birliği üyesi iken Fransa’dan bu ülkeye kaçak geçiş daha kolaydı, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından zorlaştı. 

Göçmenlerin İngiltere’ye gitmek istemelerinin önemli nedenlerinden birisi bu ülkedeki işgücü ihtiyacı olsa gerektir. İngiltere AB’den ayrılınca bu ülkede çalışan çok sayıda Polonyalı da gitmek zorunda kalmıştı. Önemli olan bu ülkeye bir şekilde girebilmektir. İngiltere’de iltica başvurusu yapan birinin sınırdışı edilmesi daha zordur. 

Havaların ısınmasıyla birlikte boğularak ölümleri daha fazla duyacağız. 

Bunlar duyabildiklerimizdir ve duymadıklarımız kesinlikle fazladır.

Ülkelerde önemli sosyo-ekonomik değişimler yaşanmadıkça kaçak göç ve ölümler azalmadan sürecektir. 


53 kez okundu.

Check Also

„Exil und Frauen“ – Engin Erkiner

Die Broschüre „Exil und Frauen“ wurde von Engin Erkiner  veröffentlicht. Wir danken Engin Erkiner für …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir