Kemal Altun Ölümünün 30.Yılında Türkülerle Anıldı

Kemal Altun İnisiyatifi öncülüğünde zengin bir programla kamuoyunda günler öncesinden tanıtımı açıklanan etkinlik, Hamburg -Altona’daki „Kemal Altun Platz“ parkında yapıldı. Yer yer yağmur yağmasına ve aynı gün 1 Eylül dünya barış günü yürüyüşleri olmasına rağmen , Altun’un ölümünün 30.yılını anma etkinliğine Alman ve Türkiye kökenlilerin katılımının geniş olması dikkat çekti.Baştan sona Türkçe ve Almanca olarak devam eden proğram esnasında, çeşitli inisiyatif ve Parti yetkilileri konuşmalar yaptılar.

Aralarında federal milletvekillerinden Jan van Aken (Sol Parti) Hamburg eyalet  milletvekillerinden Alirıza Şimşek, Kazım Abacı, (SPD) Filiz Demirel ve Anjes Tjarks(Yeşiller) ile, Belediye meclis üyelerinden Bayram İnan, Yusuf Uzundağ (Yeşiller), Behçet Algan (SPD),  Robert Jarowoy (Sol Parti), Korsanlar Partisi direk adayı Anne Alter ve birçok demokratik kitle derneğin yönetici ve üyesinin katılımları gözlendi.
Proğram esnasında tanınmış halk ozanı Emekçi, Grup Yorum tarzıyla dikkatleri çeken Grup Cemre, Cem Karaca ve Kıraç kombinezonu Hüseyin Boğa, dinleyenlere unutulmaz bir müzik ziyafeti çektiler.


Sümeyra
 stili şarkılarıyla beğeni kazanan Leman Stehn, Ozan Şafak Altun, Erol Arslan veHasan Zeydan direniş türküleriyle Kemal Altun dostlarına unutulmaz bir gün yaşattılar. Yanık sesli şiir okuma tarzıyla tanınan yerel şair Zeynel’e, küçük Bircan’ın kemanıyla eşlik etmesi ise etkinliğe ayrı bir zenginlik kattı. Proğram devam ederken, çocuklar için bir sihirbazın çeşitli oyunlar ve gösteriler sergilemesi merakla izlendi.
Jan van Aken: ‘Almanya‘da Bir Hoşgeldin Kültürü Yaratılmalıdır’
Sol Parti federal milletvekili Jan van Aken ile ünlü ceza hukuku avukatı Gabriele Heinecke’nin konuşmalarında Almanya’nın mülteciler poltikası eleştirildi. Sol Parti milletvekiliJan van Aken ; „Almanya’da 30 yıl önce de, bugün de savaş bölgelerinden ve totaliter rejimlerden kaçan sığınmacılara karşı, önyargılı uygulamalar ve yasal engellemeler vardır “ açıklamaları dinleyicilerin alkışlarıyla desteklendi.
“Türkiyeli sığınmacı Kemal Altun’un ölümünün üzerinden 30 yıl geçti. O zaman 23 yaşında olan ve politik sığınmacı olarak zaten kabul edilmiş olmasına rağmen, Türkiye’ye sınır dışı edilmek üzere bir yıl tutuklu kalan Kemal Altun, iade edilme tehlikesi karşısında, çıkarıldığı Berlin İdare Mahkemesi penceresinden atlayarak yaşamına son verdi.
Sözlerine, Almanya‘da bir ‘Hoşgeldin kültürü’ yaratılmalıdır, çalışmak için gelenlere kucak açılırken, sığınmacılara tersi yapılmaktadır, diye yer veren Aken, şöyle devam etti. Altun’un ölümü, Almanya’daki insanlık dışı iltica politikasının bir örneğidir. Sığınmacılar Almanya’da bugüne kadar insan onuruna yaraşır bir muamele görmemiştir.”
İnsanlar kendi ülkelerindeki silahlardan ve savaştan kaçıyor. Bu silahların çoğu ise,Almanya’da ve tabii Hamburg’da da üretilmektedir. Silah üretimine derhal son verilmelidir” açıklamasında bulundu.
Çeşitli kereler siyasi davaları izlemek için Türkiye’de bulunmuş avukat Heinecke ise, Kemal Altun’un ölüme sürüklenmesinin sorumlusu olarak Almanya’nin mülteciler politikası olduğunu dile getirdi.
O günü, dün gibi hatırlıyorum diyerek sözlerini sürdürerek, köklü yasal değişiklikler yapılmadan yeni Kemal Altun benzeri ölüm olaylarının yaşanmayacağının garantisi yoktur açıklamasında bulundu.
ABD’nin başını çektiği Suriye’ye askeri müdahale planına da şiddetle karşı çıkan Heinecke, Irak, Afganistan ve Libya’da dökülen kanların, katledilen insanların sorumluları kana doymayarak yeni katliamlara imza atacaklarını alenen duyurmaktadırlar , buna karşı çkmak bir insani bir duruştur, dedi.


YEŞİL VEKİLDEN SPD’YE ELEŞTİRİ
Kemal Altun ölümünen günümüze Almanya‘nin mülteciler politikasında değişiklik olmadığını ifade eden Yeşiller Partisi eyalet milletvekili Anjes Tjarks ise, Hamburg’daki 300 kişilik “Lampedusa” adlı Kuzey Afrikalı sığınmacı gruba SPD’li eyalet başbakanının çözüm bulması gerektiğini belirtti.

Konuşmasında Kemal Altun Parkı’isminin Hamburg Senatosu kararıyla biran önce resmileşmesi gerektiğini dile getirerek SPD’yi eleştirdi.

OZAN EMEKÇİ GÜNE DAMGASINI VURDU
12 Eylül darbesinden sonrası „ özgürlük mahkumları“  kasetiyle dikkat çekerek aranır duruma düşüp Türkiye’yi terketmek zorunda kalan, demokratik çevrelerin yakından tanıdığı tanınmış halk ozanı Emekçi, güne damgasını vurdu.
„ Cemal Kemal Altun’un ölümünün 30 yıl sonra dahi hatırlanması ve böylesine organizeli bir etkinliğin düzenlenmesi bir erdemlilktir, günümüzdeki yozlaşmaya karşı bir duruştur“ dedikten sonra, kendisinin de Almanya’da o tarihte siyasi mülteci statüsü kazanmak için uzun bir süre beklediğini belirterek,
binlerce siyasi sığınmacının Kemal Altun’un ölümü sonrası, iade teröründen kurtularak ilticaları kabul edilmiştir, Kemal Altun’u unutmayacağız  ve unuturmayacağız  diyerek, söylediği  türküleriyle kitleyi coşturdu .
Geç saatlere kadar devam eden kültürel ağırlıklı etkinlikte, toplu çekilen halaylarla, Kemal Altun’un anısının yaşatılacağı dile getirildi.
DSC_0175

898 kez okundu.

Check Also

ASM Yürütme Kurulu 2. Toplantısı Gerçekleşti

Avrupa Sürgünler Meclisi’ ( ASM ) nin 7. Yürütme Kurulu 2. toplantısı 5 Temmuz tarihinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir