KOBANÈ / SURUÇ ZİYARETİNDEN İZLENİMLER

 10849727_759230887491086_6960021028583471031_n
Tarih , insan denen canlı varlığın kendi türüne karşı yaptığı ve yaşattığı sayısız trajedi ile doludur. Bu durum sosyal ve sınıfsal ayrışmaların yapısal bir hal almasından başlayarak , günümüze gelene kadar daha da vahim bir noktaya ulaşmıştır. Bu tarihsel vahamet durumu kimi Zaman farklı etnik kimlik , kimi zaman farklı inanç ve kültür , kimi zaman farklı coğrafik etmenler biçiminde karşımıza çıkmıştır. Egemen ve Güçlü olanlar saldırganlıklarını haklı göstermek , ona meşrutiyet ve yasallık kazandırmak için , en kirli yol – yöntem ve araçlara başvurmuşlardır.Bu durum , insanın yaşadığı tüm kara parçalarında değişik doz ve yöntemlerle gelişirken , Ortadoğu coğrafyasında ise cok farklı bir karekter kazanmıştır. İnsan türünün doğuşuna analık yapan bu coğrafya , insanın insana yaptığı en kötü ve korkunç kötülüklerin de tanığı olmuştur. Ama aynı zamanda zalimin zulmüne karşı Mazlum insanın görkemli direnişine de tanıklık etmiştir Ortadoğu.10372177_759232480824260_1861498220420730674_nİste Kobanè ve Rojava direnişi , uluslararası kimi güçlerin ve bölgede ki işbirlikci rejimlerin taşeronluğunu üstlenen paramiliter güçlerin de ciddi anlamda içinde yer aldığı devşirme bir cete olan DAİS ( İŞİD ) ve efendilerinin başlattığı tarihin en aşağılık ve zalim saldırısına karşı insan olanı yaşatma ve ezdirmeme direnişidir.Rojava ve Kobanè ye yapılan saldırı gerçeği , bu coğrafyanın en Kadim halklarından biri olan Kürtlerin ve Kürdistan`in statüsüzlüğündendir. Ne Zaman ki Kürtler kendi ülkelerinde , kendi gerçekleriyle birlikte yaşama iradesi beyan etmişler , her seferinde saldırıya uğramış , katliamlardan geçirilmiş , tarih sahnesinden silinme riskiyle karşı karşıya kalmışlardır. Özellikle son yüzyılda bu coğrafyada halklara yönelik geliştirilen soykırım ve katliamcı saldırganlık  büyük acıların sebebi olmuş , bircok etnik , kültürel ve inançsal kimlik yok edilirken , Kürtler de bu cografyada büyük trajedilerle karşılaşmış ama her zaman direnerek ulusal – toplumsal varlıklarını sürdürme iradesi göstermişlerdir.Tarihi Kobanè direnişi , savaşın ve sınırdan geçişlerin başladığı günden bu yana ; Suruç , Urfa`nin diger ilçeleri  ile Kürdistan ve Türkiye`nin  çeşitli illerine geçen insan sayısı yaklaşık 180.000 civarindadır.

Dağılım yaklaşık olarak şöyledir :1377434_759234980824010_316407719659950276_n

Urfa merkez      :   35.000
Birecik                :   15.000
Siverek               :    4000
Ceylanpınar       :    600
Hilvan                 :    3000
Bozova               :    12.000
Suruç çadırlar   :     10708    –       1200  –  Cadir
Suruç Köyler     :     17.617   –       150   –  Köy

Genel Toplam   :     118.026

Diğer illerde kalanlarla ilgili rakamlar ise şöyle :

Amed         :    11.000
Mardin       :      4000
Malatya      :      3000
Adıyaman   :      5500
Gaziantep   :      4500
Antalya        :      1800
Güney Kürdistan`a geçenlerin sayısı ise   7000 olarak belirtilmiştir.
Diğ er illerde kalanlarin sayisi  ise henüz net olarak tesbit edilmemekle birlikte tahmini rakam olarak 25.000  ile 30.000  söylenmektedir.

Kobanè halkı Suruç ve diğer il ve ilçelerde ki yerleşik halk tarafindan oldukça sıcak ve dostane duygularla karşılanmış , her köy , her mahalle ve her ev kapılarını açarak barınmaları sağlanmıştır.10469043_759233124157529_6948472339169665616_n
Kurulan 5 Çadır Kent ( 1226 çadır ) ;bir  aş evi  , bir fırın , eğitim sınıfları , ihtiyaçları düzenleyip karşılayan bir depo ,  Kobané Kriz masası bünyesinde oluşan Diplomasi Birimi , basın birimi , Bilgi işlem ile çalışmalara devam edilmektedir.
Bunun yanında halk ve duyarlı Demokrat kamuoyu her türlü desteği kişisel olarak yapmayı sürdürmektedir.
Demokratik Bölgeler partisi (DBP ) , Demokratik Toplum Kongresi ( DTK ) , halklarin Demokratik Partisi ( HDP ) ve Rojava ile Yardımlaşma – dayanışma derneği öncülüğündeki koordinasyon tarafindan oluşturulan yardım ağı ile Suruç`a 240 kamyon yardım gelmiştir. Bunlar ; giyinme , barınma , yiyecek üzerine yapılan yardımlardır. Bu yardımlardan 87 kamyon ve bir TIR savaşın başladığı günden bu yana Kobanè`ye geçmiştir. Kobanè’ye şimdiye kadar gönderilen yardım ise toplam olarak ; 840 kamyondur.

Gönderilen tüm bu yardımların kayıtlarını kızılay alıyor. Sınır kapısında problem çıkmaması ve yardımların ivedilikle yerine ulaşması için , toplanan yardımlar şartlı olarak Kızılay`a bağışlanıyor. Yani yardimlar zorunlu olarak Kiziay adi altinda gidiyor.Devletin simdiye Kadar gönderdigi yardim 3 kamyon mazzemedir , fakat  Suruc kaymakamliginca 3 kasim 2014 tarihinde bir ulusal gazeteye verilen demecte  tüm bu yardimlarin Devlet tarafindan yapiliyor seklinde yansiltilmistir.

Kobanè savasi ile birlikte büyük bir göc dalgasi ile karsi karsiya kalan Suruc , göc öncesi 65.000 nüfusa sahip iken , göc sonrasi yaklasik 200.000 nüfusa yükseldigi söylenmekte.

CADIR KENTLER

Arin Mikran Cadir Kenti :
——————————–
488 aile ve 3037 kisinin kaldigi cadir kent ,  Suruc ilce merkezine girisin sag tarafinda yaklasik 24 dönümlük bie arazi üzerine kurulmus olan yerlesim yeri 459 cadir ve 2 konteynirden olusmaktadir.

440  Kücük cadir —  Kobanè`liler kaiyor
4 Kücük cadir —        Depo
2 Kücük cadir —       Gönüllüler icin
1 Kücük cadir —       Ögretmen konaklamasi icin
1 Kücük cadir—-       Psiko – sosyalcalisma icin
2 Büyük cadir —       Egitim icin – ( 1- Kres– 1 – normal )
8 Kücük cadir —       Egitim icin  – ( 2 cadir birlestirilip bir sinif yapilmis )
1 Büyük cadir —-      Kultur  – Sanat etkinlikleri icin
1 Konteynir—–         Revir icin
1 Konteynir —–        Kamp görevlileri icin

* Kurulu bulunan mevcut cadirlarin zeminleri kilitli tas olarakta tabir edilen parke taslari ile izole edilmeye calisilmistir. Gecici yerlesim alaninin ana arterlerine ise micir dökülerek yagisin neden olabilecegi camur ve benzeri olumsuzluklarin önüne gecilmeye calisilmistir.  Tüm cadirlarda paletleme ve yer izolasyonu ( palet üzerine yer battaniyesi ) calismasi yapilmistir.

* Cadirlarin hepsinde aydinlatma arnatürümevcut olup gecici olarak kurulmus bir trafo merkezi tarafindan beslenmektedir. Elektrik hala verilmemistir.Isitma en büyük sorunlardan biri olarak aciliyetini korumaktadir.

* kampta 20 tuvalet , 20 banyo bulunmaktadir. Yaklasik 50 tuvalet ve 25 banyonun yapim calismalari devam etmektedir.Bununla birlikte , 2 icme suyu cesmesinin ve su tankerinin kurulumu sürmektedir. 1 camasirhanede mevcuttur.

* Gecici yerlesim alaninda konaklamak zorunda kalanlarin cadirlarda kullanmak durumunda kaldiklari  ( yatak , minder , battaniye.vb. )  barinma malzemeleri  , Suruc Belediyesi`nin organize ettigi yardim toplama merkezi tarafindan karsilanmaya calisilmis  ancak yetersiz kalmistir. Kis kosullarinin iyiyiden iyiye hissedildigi bu günlerde barinma malzemelerine acilen ihtiyac vardir.

* Cadir kentte kalanlarin gida ihtiyaclari Urfa Büyüksehir Belediyesi tarafindan Sabah kahvaltisi olarak corba dagitilmakta , öglen ve aksam yemekleri de Kizilay tarafindan temin edilmektedir.Kamp sakinleri ile yapilan görüsmede  , dagitimin oldukca yetersiz oldugu ve özellikle Sabah kanvaltisi olarak corba dagitilmasindan biktiklarini söyleyerek normal kahvaltinin verilmesini istedikleri görülmüstür.

* SES bünyesindeki gönüllü saglik ekipleri tarafindan haftalik planlama ile saglik sorunlari cözülmeye calisilmaktadir. Ancak gönüllü saglik ekipleri tarafindan yürütülen mevcut calismanin acilen Aile Hekimligi üzerinden sürdürülmesi gerekmektedir. Öncelikle asi ve gebe takibi icin bu calisma bir zorunluluktur.

* Egitim ve Ögrenim caginda olan yüzlerce cocuk icin egitim calismalari henüz baslatilamamistir.

Suphi Nejat Agirnasli Cadir Kenti :
——————————————-

* 170 aile ve 1100 kisinin kaldigi cadir kent , Suruc ilce merkezi girisinde , yaklasik 10 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmustur.Toplam cadir sayisi 85 dir.cadir kent alaninin etrafi fabrika olmasi nedeniyle duvarlarla cevrili olupmuhafazali ve güvenliklidir.Ancak , havasiz ve catilarin onarimsiz olmasi nedeniyle saglik sorunlarinda ciddi artis görülmektedir.

* Kurulu bulunan mevcut cadirlarin tamaminin zeminleri tahta paletlerle izole edilmis , acik alanlar ise önceden yapilmis beton zeminden olusmaktadir. Tahta paletlerin üzerini kaplamak icin tüm kamp icin hali gerekmektedir.

* Cadir kentte 16 tuvalet , 16 banyo kurulmustur.

* Battaniye , dösek ve Kilim benzeri barinma malzemeleri Suruc Belediyesi tarafindan organize edilen yardim toplama ve dagitim merkezi tarafindan karsilanmistir. Yastik ihtiyaci vardir.

* Bu cadir kentte de Urfa Büyüksehir Belediyesi tarafindan Sabah kahvaltisi temin edilmektedir. Diger cadir kentteki sorunlar burada da yasanmaktadir. Bebek mamasi ve ek gida ihtiyaci bu kampta da mevcuttur.

* Cadir kentte revir olarak kullanilan bir revir olusturulmustur.

* Egitim ve ögretim caginda olan 482 cocugun bulundugu yerlesim alaninda henüz egitim amacli  herhangi bir  alt yapi olusturulmus degildir.Bunun icin teknik imkanlarin olusturulmasina ihtiyac vardir.

* Egitim – Sen öncülügündeki girisim ve calismalar bu cadir kentide kapsamaktadir. Ayrica , Kobanè`den gelen ögretmenlerin de dahil olacagi egitim ve ögretim faaliyetlerine iliskin olarak egitimci noktasinda herhangi bir sikinti yasanmayacagi ifade edilmistir.

Rojava Cadir Kenti :
————————-

* 200 ailenin kaldigi ve nüfusun 1100 kisi oldugu Rojava Cadir Kentinde 110 cadir bulunmaktadir. Suphi Nejat Agirnasli cadir kentinin hemen bitisiginde olan kamp alani yaklasik 12 dönümlük bir arazi üzerine kurulmustur.

* Kampta alt yapi icin paletleme yapilmamistir. Acilen hem paletleme , hem de yer battaniyesi  gerekmektedir. Ana arterlere micir dökülmüstür.

* Bulgur fabrikasindan projektörle isik saglaniyor. Acilen , Elektrik alt yapisi kurulmasi icin malzeme ihtiyaci vardir.

* Kamp sakinleri banyo ihtiyacini belediye tarafindan ücretsiz hizmet veren umumi hamamlara giderek karsilayabilmektedirler. 24 tuvalet , 16 banyo belediye ve sivil toplum kuruluslari tarafindan kurulmus olup alt yapi calismasi devam etmektedir.

* Havalarin sogumasi ile birlikte , Suruc Belediyesi tarafindan organize edilen  yardim toplama ve dagitim merkezi tarafindan dagitilan barinma malzelerine  ( yatak , minder , battaniye )  takviye icin acil ihtiyac vardir.

* Egitim ve Ögretim caginda olan 560 cocugun bulundugu yerlesim alaninda henüz tüm cocuklarin  egitin ihciyacina cevap verecek alt yapi olusturulamamistir. Ancak , cok az sayidaki cocugun gönüllü ögretmenlerin gösterdikleri kisisel cabalar vasitasiyla egitim ve ögretimleri devam ettirilmeye calisilmaktadir. EHMEDÉ XANI adiyla acilan mini bir egitim cadirimevcut olup cocuklar kismi sartlarda egitim görmege calismaktadir. Egitim cadirinda hizmet veren 5 – 6 Rojava`liögretmen bulunuyor. 3 – 5 Yas arasi cocuklar krese gidiyor.

Kobané Cadir Kenti :
————————–

* 257 aile ve 1471 kisinin kaldigi Kobané Cadir Kenti yaklasik 16 dönümlük bir arazi üzerine kurulmustur.

* Kampta kurulmus bulunan mevcut cadirlar tahta paletlerle izole edilmis olup , ana arterlere micir dökülmüstür.Her cadir icine aydinlatma armatürü kullanilöarak cadirin aydinlatilmasi saglanmistir. Her cadira ayrica kalorifer petegi dagitilmis durumdadir. Ancak alt yapi calismasi yeterli olmadigindan acilen Elektrik alt yapi calismasi yapilmalidir.

* 211 cadir ile birlikte 10 adet dükkan barinma amacli  kullanilmaktadir.

* Yatak , battaniye , minder gibi barinma malzemeleri Suruc Belediyesi tarafindan organize edilen yardim toplama ve dagitim merkezi tarafindan karsilanmakta amcak kis kosullarinda  takviye edilmesine ihtiyac vardir.

* Kampta mevcut 8 tuvalet , ve 3 banyo  bulunmakta. 24 tuvalet ve 12 banyo calismalari devam etmektedir. Cadir kentte ortak mutfak ve  camasirhane bulunmamaktadir.

* VIYAN AMARA  adinda bir egitim cadiri acilmistir. Ancak cadir kentte egitim caginda 1000 Kadar cocuk oldugundan bu Kücük egitim cadiri yetersiz kalmaktadir. Bu nedenle ek egitim alani ihtiyaci devam etmektedir ve ayrica egitim cadirinin da paletlenmesi gerekmektedir.

Yeni Cadir Kent :
——————–

* Federe Kürdistan Parlementosu tarafindan  verilen 260 cadirlik katkiyla kurulan cadir kent toplamda 382 cadirdan olusmaktadir. Yaklasik 20 dönümlük bir arazide planmis olan kampta cadirlarin kurulmasina yönelik calismalar devam etmektedir.

* Cadirlarin bulundugu Alanin  hemen yani basinda bir o0kul , cocuk oyun parki  ve sosyal etkinlik cadirinin yapilmasi planlanmaktadir.

* Bunlarin disinda , cadir kent görevlileri icin bir adet konteynir , 40 adet tuvalet , 40 adet banyo , 30 tonluk su tanki , ve bir adet malzeme deposu yapilmasi düsünülmektedir. Toplam , 135 tuvalet , 45 banyonun yapilmasina ihtiyac duyulmaktadir.

HUKUK

* Kobané saldirilarinin baslangicindan Ekim ayi sonuna Kadar kolluk güclerince resmi olarak Kabul edilen gözalti sayisi 80 dir.

* Bu sürecte yasanan en büyük hukuk ihlalleri , sinir boyunca tutulan dayanisma nöbetlerine kolluk güclerince uygulanan gazli , coplu ve tazzikli suyla yapilan müdahaleler ve Mürsidpinar kapisindan giris yaptiktan hemen sonra günlerce alikonulan 274 kisiye uygulanan insanlik disi muameleler ve sinir disi edilme vakalari olmustur.

 
* Sinir hatti boyunca dayanisma ve destek nöbetlerini bosa cikarmak ve eylemcileri yildirmak icin vahset boyutuna ulasan polisiye tedbirler uygulamaya sokulmustur.  Bu sürecte askeri darbe dönemlerindeki sikiyönetim uygulamalari fütursuzca uygulanmis , hukuk askiya alinmis , köyler arasindaki baglar kesilmis ,  nöbet evlerinin icine dahi gazla müdahale edilmis , özellikle Suruc ilce girisleri bircok noktadan tutulmak suretiyle dayanisma ve direnme ruhu kirilmaya calisilmistir. Kolluk güclerinin hukuk tanimazligi sadece sivil halka yönelik olarak kalmamis , ayni zamanda secilmis milletvekillerine de uygulanmistir. Milletvekillerinin kimi Zaman yollari kesilerek gecislerine izin verilmemis , kimi Zaman da gaza , copa ve toma sularina maruz birakilmislardir.
 
* 6 Ekim 2014 tarihinde Mürsitpinar sinir kapisindan prosedürlere Uygun olarak 274 kisilik bir kafile giris yapmis ancak hemen akabinde jandarma tarafindan göz altina alinmislardir. Aralarinda hamile olanlarinda bulundugu kadinlar , bebekler , cocuklar , tip doktorlari  ve gazetecilerin bulundugu sivil insanlar önce Suruc ilcesine bagli Aligör Mahallesindeki Fen Lisesinde 4 gün boyunca sorgulanmislardir. Sorgulari tamamlanan bu insanlar daha sonra Suruc ilce merkezinde bulunan ve toplama kamplarini aratmayan  kosullarin Hakim oldugu spor kompleksine nakledilmislerdir. Yasanan bu sürecin her safhasina gerek milletvekilleri , gerekse avukatlar müdahil olmus , milletvekillerinin gösterdigi yogun girisimler neticesinde parcali olarak ve zamana yayilarak kimisi serbest birakilmis , kimisi de sinir disi edilmistir.
 
* Mülki amirler tarafindan israrla misafir edildikleri vurgulanan bu insanlarin maruz kaldiklari uygulamalar ve sinir disi edilmeleri tam bir hukuk sikandalina dönüsmüstür.  Ilk sinir disi edilme vakasi , 14 Ekim 2014 tarihinde sabaha karsi Saat 02 : 30 siralarinda gerceklestirilmistir. Sinir disi edilen 64 kisilik ilk kafilede bulunan 16 yasindaki H:M ayni gün DAIS cetesinin silahli saldirisi sonucunda sag ayagini kaybetmistir. Sinir disi etmeler peyder pey devam etmistir.
 
* Türkiye`nin de taraf oldugu Mültecilerin Hukiki Statüsüne iliskin , 1951 Cenevre Sözlesmesi`nin  33. maddesi ve 6459 sayili yabancilar ve Uluslararasi  Koruma Kanununun geri gönderme yasagi yan baslikli 4. maddesi acikla ihlal edilmistir.
 
* Türk hükümeti ve devleti acik bir sekilde hem uluslararasi sözlesmeleri , hem de ic mevzuat hükümlerini hice sayarak aslinda bir hukuk sikandalina imza atmistir.
 
 
AS EVI
 
* Su an aktif olan bir as evi ( Van Belediyesi tarafindan acilmistir ) bulunmaktadir. Bu as evinde 7  kisi calismaktadir. Öglen -7 bin-  aksam – 7 bin –  olmak üzere günde iki kere  14 bin kisi icin yemek yapilmaktadir.  Bu yemekler  gün icinde 3 arac ile mahallelere , taziye evlerine , sokakta kalanlara ( su an yok gibi )  , geriye kalan ise cadir kentlere dagitilmaktadir.
 
* Sabahlari sadece cadir kentlere corba dagitan Urfa Büyüksehir Belediyesi ile  sorun yasaniyor.  Belediye , 10 bin kisiye yemek verdigini söylüyor oysa , günde bir kez 5 bin kisiye corba dagitiyor. Bu durun protestolara neden olmaktadir. AFAD yemek konusunda herhangi bir yardimda bulunmamaktadir.
 
 
FIRIN
 
* Sadece Kobané halki icin calisan bir adet firin mevcuttur. Firinda günde 15 cuval un kullanilip 11.000 ekmek cikartilmaktadir. Ekmekler mayali olup posetlenmektedir. Ekmekler cikan yemek ile birlikte dagitilmaktadir.
 
* Suruc Belediyesi tarafindan yeni bir firin kurulmasina dönük proje calismasi baslatilmistir. En kisa sürede faaliyete gecmesi hedeflenmektedir.
 
 
SAGLIK
 
* Kobané savasinin baslamasina es zamanda islev gören en önemli sac ayaklarindan biri olan hastane halen aktif olarak sürecin gidisatini gösterme acisindan önemlidir.
 
* Gelen yaralilarin % 60`i ayakta tedavi edilirken , agir yaralilar Urfa basta olmak üzere , Diyarbakir , Adiyaman ve Mardin illerine sevk edilmistir. Bu sürecte yüzlerce TTB , SES ve DTK Saglik Meclisi èyesi , saglik gönüllüleri  ve ögrenciler hastanede calismistir. Ayrica , Urfa merkez ve Suruc Devlet hastanesinde görevlendirmek üzere SES ve TTB tarafindan hazirlanan hekim ve saglik calisani havuzu Saglik Bakanligi`na bildirilmistir , ancak  bugüne Kadar bu gönüllü havuzundan görevlendirme yapilmamistir.  Bunun disinda kismi görevlendirmeler yapilmistir.
 
* Dönemsel olarak yaralilar Müritpinar sinir kapisinda bekletilmektedir. Bu , konjoktürel duruma göre degisiklik göstermektedir.  En büyük sorunlardan biri ambulanstir.  Bürokratik engellerle bogusan doktorlar , en önemli sorun olarak yaralilarin alimi konusunda ambulans problemini göstermektedir. Catismalar gerekce gösterilerek ambulanslarin gecmesine izin verilmiyor ve beklemekten kaynakli olarak onlarca yarali kan kaybindan  hayatini kaybetmistir. Ayrica , mevcut ambulans sayisi ihtiyaci karsilamazken , DBP`li belediyelerin Suruc`a gönderdigi ambulanslarin kullanilmasina izin verilmemektedir. Ayrica sinir kapisindan alinan yaralilarin yüz fotografi cekilmektedir.
 
* Acil durumlar disinda tedavinin disarida yapilmasi sürecinde AFAD kimligi olmayan yaralilar , ilaclari ancak para ile aliyor ya da kampanya sonucu toplanan ilaclarla tedavi olabiliyorlar.
 
* Ilk günden itibaren Kobané`lilere basta Amara Kultur Merkezi`nde olusturulan revirde ,  daha sonra Van Belediyesi`nin  gezici saglik aracinda , bulgur fabrikasi revirinde , enson da , Arin Mirxan`da olusturulan revirde düzenli saglik hizmetleri yürütülmüstür.  Bu hizmet gönüllüler tarafindan gönderilen ilaclarla ve yine SES , TTB gönüllüleri tarafindan yürütülmüstür. Su anda da bu gönüllüler tarafindan her cadirda gebe  ve bebek takibi  yapilmakta ve saglik egitimi verilmektedir.
 
 
Köy ve Mahalleler :
————————
 
* Su an Kobané`nin 206 köyünden gelen yaklasik 17000 kisi bulnmaktadir. Köylerde kalan vatandaslarla Suruc Belediyesi ilgilenip , barinma ve yiyecek basta olmak üzere tüm ihtiyaclarini karsilamaktadir.
 
 
EGITIM
 
* Yurtlarindan zorla ve siddet uygulayarak koparilan Kobané`lilerin cogunlugunu cocuklar olusturmaktadir. Zorunlu olarak egitimden koparilan cocuklarin egitim görmeleri Hayati önem tasimaktadir.  Bu anlamda  , yaklasik 8 cadir kentte egitim verilmeye  calisilmaktadir. Ayrica , sosyal etkinlik cadiri ve egitime ek olarakta yeni cadirlarin olusturulmasina baslanmistir.
 
* Henüz sonuclanmayan 16 derslik prefabrik okul projesi Egitim – Sen Urfa subesi tarafindan Avrupa Birligine sunulmus bulunmaktadir.
 
* Bunun yani sira calismalara baslamak adina Urfa Egitim – Sen subesi kendi imkanlari ile 200 takim sira almistir.
 
 
BASIN
 
* Kobané savasinin basladigi ilk günden itibaren  , Özgür Basin Calisanlarinin saglikli Bilgi akisi sunmalari icin ilk is olarak Basin Havuzu olusturmustur.Dünya Basini Suruc`a gelmistir. Suruc`tan , Kobané yayini yapan uluslararasi düzeyde yüzlerce kurum ve kurulus mevcuttur.
 
* Basina Devlet tarafindan sürekli saldirilar olmustur , araclari hedef gözetilerek  tahrip edilmistir.
 
 
DEPO
 
Bugüne Kadar kurulan depolara gelen yardimlarin kaydi 19 Eylülden itibaren tutulmaya baslanmis olup , simdiye Kadar alinan muhtelif yardim kamyon sayisi  272 dir. Neredeyse tamami halk , belediyeler , cesitli sivil toplum örgütleri ve uluslar arasi yardim kuruluslari tarafindan organize edilmektedir.
 
* Mevcut stoklarin önümüzdeki dönem ihtiyaclari karsilayamayacagi tesbit edilmistir. var olan stogun ancak bir aylik ihtiyaca cevap verebilecegi  durumu söz konusudur.
 
* Depodaki yükleme , bosaltma , tasnif ve dagitim organizasyonu gönüllüler tarafindan sürdürülmektedir.  Bu calismanin devamliligi konusunda insan kaynagina oldukca ihtiyac duyulmaktadir. Gönüllülerin bu konuda yardimci olmalari beklenilmektedir.
 
* Basta kuru gida ve Konserve olmak üzere , battaniye , katalitik soba , bebek mamasi , temizlik araclari  ve temel düzeydeki  insani tüm ihtiyaclara gereksinim duyulmaktadir.
 
* Kis kosullarini iyilestirebilecek kiyafet ve ayakkabi ihtiyaci aciliyetini korumaktadir. Ancak , depoda su an kullanima elverissiz olan giysilerin bulunmasi calismalari zorlastirmaktadir. Kullanima elverissiz giysilerin gönderilmemesi  gerekmektedir.
 
 
 
ABDEM Heyeti olarak  02.12.2014 tarihinde Suruc`a yaptigimiz ziyarette ;
Diplomasi Masasi
Rojava Yarimlasma ve Dayanisma Dernegi
Kobané  Halk Meclisi
Suruc belediyesi
Saglik ve Egitim Komisyonlari ile görüsmelerimiz olmustur.
 
 
Esma Günes Uzun

774 kez okundu.

Check Also

ASM Yürütme Kurulu 2. Toplantısı Gerçekleşti

Avrupa Sürgünler Meclisi’ ( ASM ) nin 7. Yürütme Kurulu 2. toplantısı 5 Temmuz tarihinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir