ASP (Avrupada sürgünler Platformu) sözcüsü Hayri Argav ile Söyleşi

hayri argav resimMÜCADELE; Sayın Hayri Argav ASP (Avrupada sürgünler Platformu) sözcüsü olarak önümüzdeki dönem neleri hedeflediginizi bizimle paylaşırmısınız..?

 

Hayri ARGAV: Biliyorsunuz Avrupa Sürgünler Platformu yeni bir oluşum. 15 Aralık 2012 tarihinde Köln’de bir kuruluş toplantısı ile yaşam buldu. Avrupa Sürgünler Platformu daha oluşum aşamasındayken Avrupa ve Türkiye’de büyük bir ilgi topladı. Sürgünler başta olmak üzere devrimci- demoktrat çevrelerde ve bir bütün olarak kamuoyunda büyük bir ilgiyle karşılandı. Birçok  televizyonda programlar yapıldı. Bu ilgi platform oluşturulduktan sonra da sürdü ve hala devam ediyor.

 

15 Aralıktaki toplantıda 23 kişiden oluşan bir Meclis oluşturuldu. Mecilis te kendi içinde 9 kişilik bir yürütme seçti. Aradan iki aya yakın bir zaman geçti. Mecliste bulunan arkadaşların bazıları birbirini ilk kez orada tanıdı. Her harkadaşın potansiyel ve yetenek olarak güçlü olduğu, ama bunların birbirilerini nasıl besleyecekleri ve bir sin enerjinin nasıl yaratılacağı ASP açısından önemli bir sorun. Doğal olarak bu yakın dönemde ASP’nin en önemli sorunu iyi işleyen, sağlıklı bir yapılanmanın gerçekleşmesi. Geçmişi uzun yıllara dayanan kuruluşların bile güç ve enerjilerini harekete geçirmede yaşadıkları zorluklar dikkate alındığında daha iki  ay önce kurulmuş olan Avpura Sürgünler Palatformu’nun bu alanda karşılaşacağı sonunlar daha ciddi olacaktır. Biz önce bu sorunun olası olumsuz etkilenini asgariye indirmek için yapılanmaya önem vereceğiz.

 

Bu nedenle bir program hazırladık. 16 Martta yapağımız Meclis toplantısında bunu onaylayıp resmileştireceğiz. Bu, çalışmalarımıza şekil ve can verecek.

 

Bunun için ASP’nin önünde duran bir başka sorun da tüzel bir kurum olabilmektir. Yasal çalışmalar açısından tüzel kimliğe sahip olmak bir zorunludur. Dernek veya Vakıf olarak örgütlenlesi bizim için önemlidir. Bu alanda şimdilik dernek  boyutlu bir tüzük çalışması yürütmekteyiz. Tüzük bittiğinde ise onu da yine Mecilis toplantısında tartışıp resmileştireceğiz.

 

Ardından yakın ve uzak çalışmalarımızı belirleyen çalışma planarı yapacağız. Bununla birlikte sizinle yaptığımız gibi basın üzerinden geniş sürgün kesimine ulaşmak için basın çalışması yapacağım. Hali hazırda “Eylul Surgunleri” adında bir Facebook sayfamız var.  İki ay içinde 900’e yakın üyeye ve 19 bin erişimciye ulaştı bu sayfa. Bunun yanısıra bir Wep sayfası oluşturma hazırlığı içindeyiz. Wep sayfamız bizim daha kalıcı çalışmalar yapmamıza büyük olanak sunacak.

 

Acilen bir bilgi bankasına gereksinim duyuyoruz. Ne kadar sürgün var, neler oldu bu alanda vb. Bu bilgileri bir veri bankasında toplayacağız. Bunun için de bir çok Avrupa ülkesinde toplantılar yacacak ve Sürgünler Platformu’nu daha etkin hale getereceğiz. Türkiye ve uluslararası kuruluşlarla ilişki yollarını yaratmaya çalışacağız. Bütün bunlar bizim belki de yaz ortalarına kadar yapacağımız çalışmalar olacak.

 

 

 

 

MÜCADELE:ASP ye kimler üye olabiliyor..? Bu üyelerle ve katilimcilarla önümüzdeki sürecte bir Kongre planliyormusunuz,,?

 

 

 

Hayri ARGAV: ASP’ye sürgün olan herkes üye olabilir. Hangi görüşten, hangi cinsten, hangi inanç ve ulusal kimlikten olduğu hiç önemli değil. ASP her türden ayrımcılığa karşıdır.

ASP demokratik bir kuluşutur. Oluşum aşaması gayet sağlamdır. Doğal olarak işleyiş tarzı da buna göre olacaktır. Kongrelerin oluşumu ve yapılanmadaki önemli tüzüğümüzde belirtilecektir. Ama ASP her durumda kendisini oluşturanların sesine önem verecek ve yenilenecektir. Yani birkaç kişinin tepeden yöneteceği bir kurum olmayacak.

 

MÜCADELE; Avrupada yasayan Sürgünler hukuksal vb..sorunlari oldugunda kime basvurmali, Sizin sözcüsü oldugunuz Platform resmi bir kurumsal islev görüp,sosyal ve hukusal hizmetler sunacak mi ?

 

Hayri ARGAV : ASP’nin proğramı kamu oyuna ulaştığında da göreceğiniz gibi, sürgünlerin hakları için üç boyutlu, hukuksal, siyasal ve sosyal alanda hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda mücadele edeceğiz.

İlerideki gelişmelere bağlı olarak sürgünlerin sorunlarını her alanda takip edeceğiz.

Örneğin son yıllarda sürgüne gönderilen Pınar Selek,Necati Abay gibi arkadaşlarımız var. Aslında bu gibi arkadaşların durumu tamamen bir hukuk garabeti. Bunlara sessiz kalmayacağız. Bu arkadaşlarımıza verilen ağır cezaların kaldırılması için bir iç hukuk mücadelesi başlatacağız.

 

Sürgün olan arkadaşlarımıza hukuk desteği verebilir hale gelmek için bu konuda da yapılanmaya gideceğiz.

 

MÜCADELE: Calismalarinizda gazete olarak yaninizda oldugumuzu belirterek

basarilar diliyoruz. Gazetemiz araciligiyla ATIK ve Mücadele okurlarina somut sunmak istediginiz bir mesajiniz varmi ? Tesekür ediyoruz..

 

Hayri ARGAV: Gazete olarak yanımızda olmanız bize büyük bir güç verecektir. Ayrıca bunan onur da duymaktayız. Sizin bu örnek girişiminizi yaygınlaştırmak gerekiyor. Bütün sürgün arkadaşlarımızın bize destek vermelerini istiyoruz. Buraya sürgün olarak gelmiş ve halihazırda gidebilen arkadaşalarımız da kendilerini bu mücadelenin dışında  tutmasınlar. Sürgün bir insanlık suçudur. Ve bu arkadaşlarımız da bu suçun mağdurlarıdırlar.

Mücadele Gazetesi’nin göstermiş olduğu bu duyarlılığına büyük bir devrimci değer biçiyorum. Saygılarımla.

1069 kez okundu.

Check Also

ASM Yürütme Kurulu 2. Toplantısı Gerçekleşti

Avrupa Sürgünler Meclisi’ ( ASM ) nin 7. Yürütme Kurulu 2. toplantısı 5 Temmuz tarihinde …

One comment

  1. Gec kaldigimiz bir olusum olmasina ragmen olmasi gereken bir olusum. destekliyorum basarilar diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir