Adnan Keskin’i kaybettik!

1005845_10152078967918119_92231801_nEnver Toksoy

Adnan Keskin 19 Mayıs 1957 tarihinde Artvin/Şavşat’ta doğdu 12 Eylül öncesi  Karadeniz’de militanca mücadeleye katıldı,  gözaltına alındı, tutuklandı işkence gördü bütün devrimciler gibi…  O da Fatsa Aybastı Dev-Yol  davalarında idamla yargılandı,

KÖRÜKÇÜ  ADNAN

12 Eylül sonrası  cezaevleri  işkence  ve zulüm merkezi olmuştu.  Karadeniz illerinde tutuklanan devrimciler Erzincan askeri cezaevlerinde toplanıyordu.. Adnan askeri   cezaevinden firar etmeyi planlanmıştı. Tünel kazmak için aylarca çalıştı, hava almaları için yoldaşlarına körükle hava veriyordu.  Sonraki yıllarda adı yoldaşları arasında „Körükçü Adnan“ olarak kalacaktı.

 

1987 yılında 8 arkadaşı ile  Erzincan askeri cezaevinden  firar etmeyi başardı.   Adnan 1988’de yurt dışına çıkarak iltica başvurusunda bulundu  Adnan için sürgün yılları başlamıştı. Bir yandan da  mücadelenin içinde yer alarak  destek oluyordu  Özgürlük ve Dayanışma’nın Almanya’da  kuruluşunda,  Tüday  Almanya İnsan Hakları Derneği’nin başkanlığında,  en son  olarak da  Irkçılığa Karşı İnsan Hakları Kuruluşu’nda  çalışmaktaydı.

Sürgün yılları acı yıllardır…  Sevdiklerinden, doğup büyüdüğün topraklardan,  arkadaslarından yoldaslarından zorla koparılıp  sürgünde yaşamak,  onun  hasretlikleri, özlemlerinin açtığı yaralar  her geçen gün büyüyerek  devam etti.  Vatandaşlıktan atılarak vatansız duruma  düşmek  en kötüsüydü.  Adaletsiz  bir cezaydı  sürgünlük…

3 Ocak  günü  yoldaslarina  körükle  can veren  nefesi yetmedi, kalbi  acılara dayanamıyarak  durdu.

 

25 yıldır annesinden babasından  kardeşlerinden  dostlarindan ayrı olan Adnan’ı Artvin  Şavsat’ta doğduğu köyüne  göndererek sürgündeki özlemlerine  son vermiş olacağız.  Oraları çok seviyordu ve dönmek  istiyordu.

 

2007 kez okundu.

Check Also

„Exil und Frauen“ – Engin Erkiner

Die Broschüre „Exil und Frauen“ wurde von Engin Erkiner  veröffentlicht. Wir danken Engin Erkiner für …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir