Almanya’da iltica başvurularının sayısı arttıkça mültecilerin konut sorunu büyüyor. Birçok kentte mülteciler için inşa edilen yurtlar, ‘yurttaş inisiyatifi’ adı altında düzenlenen ırkçı gösteri ve saldırıların hedefi haline geliyor.
Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) verilerine göre, Almanya’da bu yılın ilk 6 ayında yapılan iltica başvuruları 77 bin kişiyi buldu ve 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 60 artış gösterdi. BAMF, Haziran sonu itibariyle henüz karara bağlanmamış olan iltica başvurusu sayısının ise 113 bin civarında olduğunu açıklamıştı. Ülkeye yapılan iltica başvurularında ilk sırayı Rusya Federasyonu’ndan gelen mülteciler alırken, Suriye, Sırbistan, Afganistan ve Makedonya gibi ülkelerden gelenler ilk sıralarda yer alıyor.
Mülteci sayısının son yıllarda giderek artması ile birlikte bu kişilerin barınma meselesi beraberinde birçok sorunu getiriyor. Mülteciler bir yandan toplu olarak yurtlarda kalmaya zorlanırken, bu yurtların bulunduğu şehirlerde ırkçı ve nefret dolu söylemlerin hedefi oluyorlar.
6 AYDA 200’Ü AŞKIN IRKÇI GÖSTERİ VE SALDIRI
Mülteci yurtları genel olarak onlarca ve yüzlerce kişinin kalabileceği şekilde düzenlenirken, çevrede yaşayan kent sakinlerince ‘ciddi bir tehlike’ olarak görülmeye devam ediyorlar. Alman Sol Parti (Die Linke) tarafından verilen soru önergesini cevaplayan İçişleri Bakanlığı, sadece Ocak-Mart ayları arasında 30 mülteci karşıtı gösteri düzenlendiğini ve mülteci yurtlarına ve ya direkt mültecilere yönelik 32 ırkçı saldırının kayıtlara geçtiğini açıklamıştı.
Pro Asyl adlı mültecilere yardım derneği verilerine göre ise, bu yılın ilk 6 ayında 155 mülteci karşıtı gösteri düzenlendi. Gösterilerin büyük çoğunluğu kendilerini ‘Yurttaş inisiyatifi’ olarak adlandıran ırkçı oluşumlarca düzenleniyor. Mülteci yurtlarına yönelik 34 saldırının olduğunun tespit edildiği Pro Asyl verilerinde, 18 mültecinin de saldırıya uğradığı yer alıyor.
Mültecilere yönelik ırkçı gösteriler ırkçı söylemleriyle bilinen Almanya Milliyetçi Partisi (NPD) ile yerelde örgütlenen ırkçı oluşumlarca düzenleniyor. Mülteci yurtlarının kurulmasıyla kentlerinde güvenlik sorunu oluştuğunu iddia eden bu oluşumlar, kent sakinlerini mülteciler üzerinden harekete geçirmeyi başarıyorlar. Bu şekilde, geçtiğimiz aylarda Sachsen eyaletine bağlı 15 bin nüfuslu Schneeberg kasabasında bin 500 kişi, kent içinde açılması planlanan mülteci yurduna karşı gösteri düzenlemişti.
‘MÜLTECİLER HOŞ GELMEDİNİZ!’ SLOGANLARI ATILIYOR
Ancak, mültecilere yönelik konut sorununun yaşandığı Berlin gibi büyükşehirlerde aynı durum yaşanıyor. Berlin’in Kreuzberg semtindeki mülteci yurtlarına karşı semt sakini Almanlar tarafından birçok gösteri düzenlenmişti. Bazı kentlerde düzenlenen gösterilerde açıkça, ‘Mülteci yurdu istemiyoruz’, ‘Mülteciler hoş gelmediniz!’ şeklinde sloganlar atılıyor.
Mülteci yurtları üzerinden gelişen ırkçı gösterilere karşı çıkan ve mültecilerin haklarının korunmasını savunanların eylemleri de dikkat çekiyor. Birçok kentte örgütlenen dernekler, mültecilere karşı düzenlenen gösterilere baraj çekmeye çalışıyor. Bu amaçla sadece başkent Berlin’deki Oranienplatz’da mültecilere destek amacıyla 1,5 yıl süren eylemlere yüzlerce Alman katılmıştı.
“TOPLU YURTLAR YERİNE ÖZEL EVLER TAHSİS EDİLMELİ!”
Mültecilere yardım amaçlı çalışan sivil toplum örgütlerine göre ise, iltica başvurusu yapan kişileri topluca yurtlara yerleştirmek sorunun kaynağını oluşturuyor. Birçok Alman yurttaşının mültecilere yönelik kuşkulu ve korku dolu yaklaşımı, ırkçı oluşumların da devreye girmesiyle yabancı düşmanlığına dönüşüyor. Mültecilerin ülkelerinde maruz kaldıkları işkence ve baskılar nedeniyle yaşadığı psikolojik sorunlara geldikleri Almanya’da karşılaştıkları ırkçı ve ayrımcı muameleler de eklenmiş oluyor.
Pro-Asyl, Mülteciler Konseyi, Demokrat Hukukçular Birliği ve Reach Out gibi mültecilerle dayanışma halinde olan dernek ve kuruluş, mültecilerin toplu halde yurtlara yerleştirilmesi yerine, ayrı ayrı evlerde yaşamalarının önemine dikkat çekiyorlar. Bu kuruluşlara göre, mültecilere özel ev verilerek hem ırkçı propagandaların hedefi haline gelmeleri engellenecek, hem de Almanya’daki yaşama daha kolay adapte olmaları sağlanacak.
Not: FıratNews den alınmışdır.
627 kez okundu.