“Türkiye’de Suriyelilerin Durumu: Geçicilikten Kalıcılığa”

göç 

16 Nisan 2016, Cumartesi
Bildiri Çağrısı

Sayıları 2.5 milyona varan Suriyeli mültecinin varlığı Türkiye’nin demografik ve sosyo-ekonomik yapısında gözardı edilemeyecek ölçüde değişimler yaratan bir olgu haline gelmiştir. Nisan 2011’den bu yana Suriye’deki savaştan kaçarak ülkemize sığınan ve sayıları her geçen gün artan mülteciler “Türkiye’nin geçici misafirleri”nden “kalıcı” bir unsuruna dönüşmektedir. Ortaya çıkan bu değişimin her yönüyle incelenmesi sosyal bilimler alanındaki akademik çalışmaların temel görevleri arasındadır.

İlk defa bu kadar büyük bir kitlesel göç akımıyla karşılaşan Türkiye’de, hukuk, sosyoloji, siyaset bilimi, ekonomi, uluslararası ilişkiler gibi sosyal bilim disiplinleri, bu yeni durumu dikkate alan çalışmalar yürütmeye başlamıştır.

Göç Araştırmacıları Platformu olarak, “Türkiye’deki Suriyelilerin Durumu: Geçicilikten Kalıcılığa” başlığı altında bir günlük bir atölye düzenliyoruz. Bu atölyenin temel amacı, Türkiye’de bulunan Suriyeliler konusunda saha araştırmaları yürüten genç sosyal bilimcileri biraraya getirerek, Türkiye’de Suriyeli mülteciler üzerine çalışmalar yürütenler arasında bir diyalog ve dayanışma ağı oluşturmaktır.

Tek gün sürecek olan bu atölyede Suriyeli mülteciler özelinde şu başlıklara odaklanılacaktır:

  • Hukuki düzenlemelerin ve geçici koruma rejiminin sosyo-politik etkileri
  • Temel haklar: barınma, eğitim, sağlık, çalışma
  • İçerme politikaları ve “entegrasyon”
  • Göç ekonomisi, istihdam, işsizlik
  • Kimlik, dışlama, ayrımcılık
  • Toplumsal cinsiyet, evlilikler, aile
  • Uluslararası aktörler ve dış politika

Bu başlıkların yanı sıra, Türkiye’de Suriyeliler ana başlığını temel almış her konuda araştırmaya kapımız açıktır. Amacımız, Türkiye’de henüz kapsamlı bir bilgi birikimi oluşturamadığımız bu alanda çok disiplinli bir platform oluşturarak fikir ve bilgi paylaşımında bulunma imkanı yaratmaktır.

Bildiri özetlerinin gönderimi ve seçilme süreci

Atölyeye katılmak isteyenlerin 400 kelimeyi aşmayan bildiri özetlerini ve kısa özgeçmişlerini 15 Şubat 2016 tarihine kadar aşağıdaki e-posta adreslerine göndermeleri gerekmektedir: garpatolye@gmail.com

Atölyeye kabul edilen çalışmalar 1 Mart 2016 tarihinde duyurulacaktır.

Atölye sonrası yayın imkânı

Sunulan bildiriler arasından seçilenler Alternatif Politika dergisinin Haziran 2016’da çıkacak olan “Göç” özel sayısında yayınlanacaktır.

Atölye ve başvuru sürecine ilişkin daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki e-posta adresiyle iletişim kurunuz: garpatolye@gmail.com

Hakkımızda

Göç Araştırmacıları Platformu (GAR)

Göç alanında çalışmalar yapan akademisyenler ve doktora öğrencilerinin katılımından oluşan Göç Araştırmacıları Platformu aşağıdaki şu temel prensipler etrafında bir araya gelmiştir.

  1. Araştırmacıların bilim üretme ve paylaşma sürecinde karşılaştığı kurumsal ve etik sorunlara çözüm üretmek için destek, işbirliği ve dayanışma ortamının sağlanmasını amaçlar.
  2. Bu çerçevede bilimsel kriterlere ve araştırma etiğine uygun davranmayı taahhüt eden herkesin katılımına açıktır. Platform üyeleri aşağıda belirtilen etik ilkeler çerçevesinde bilgi üretmeyi taahhüt eder.
  3. Bu amaçlar çerçevesinde kurulan bilimsel topluluğun gelişimi için çeşitli etkinlikler (konferans/seminer düzenlemek, bülten hazırlamak, makale/tez ödülü) yürütür.
  4. Bu platform göç araştırmacılarının karşılaştıkları hak ihlallerine karşı mücadele etmeyi amaçlar.
  5. Kağıtlı/kağıtsız göçmenlerin, sığınmacı ve mültecilerin farklı alanlarda karşılaştıkları mağduriyetleri kamuoyuyla paylaşarak farkındalık oluşmasını sağlar.
  6. Bu değerleri benimseyen kurum ve ağlarla ortak çalışmalar yapmayı amaçlar.

199 kez okundu.

Check Also

Türkiye hapishanelerindeki politik tutsaklarla dayanışma amacıyla, Mannheim’da “Özgürlüğün Sesi” bir kez daha sergilendi

Türkiye hapishanelerindeki politik tutsaklarla dayanışma amacıyla, “Görülmüştür Kolektifi” ve “Red Fotoğraf Grubu” ile birlikte hazırlanan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir