İsviçre’de 10 yıldır politik mülteci olarak kalan Muzaffer ACUNBAY gezmek amacıyla gittiği Yunanistan’da, Türkiye tarafından siyasi nedenlerle verilen hapis cezası gerekçe gösterilerek 20 Temmuz 2014 tarihinde tutuklanmış ve 07 Kasım 2014 tarihinde görülen davada Türkiye’ye iadesine karar verilmiştir.
Muzaffer Acunbay Türkiye’de 1990’lı yıllarda gözaltına alınmış, polis sorgusunda ağır işkencelere maruz kalmış, siyasi baskılarla karar veren ve adil olmadıkları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yüzlerce kararı ile ortaya konulmuş Devlet Güvenlik Mahkemelerinde yargılanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.
Uzun yıllar Türkiye cezaevlerinde kalmış olan ve kötü koşullar nedeniyle girdiği açlık grevinde sağlığı bozularak tahliye edilen Muzaffer Acunbay iade edildiği taktirde kötü sağlık koşulları ile birlikte yaşamının sonuna kadar cezaevinde tutulacaktır.
Halbuki Muzaffer Acunbay İsviçre tarafından tanınmış politik mültecidir. 1951 tarihli Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesi’ne göre siyasi baskı gördüğü ülkeye iadesi mümkün değildir. Bu sözleşme onu imzalamış bulunan Yunanistan tarafından da bağlayıcıdır. Buna rağmen Yunanistan makamları onu gözaltına almış, Türkiye’ye iadesine karar vermiştir. Bu karar uluslar arası hukuka ve Yunanistan yasalarına aykırıdır.
Acunbay tarafından seyahat öncesi, 22 Nisan 2014 tarihinde İsviçre’nin yetkili makamlarına yazılı başvurarak Interpol aranması olup olmadığı sorulmuş, makamlarca verilen yazılı cevapta bir sorun olmadığı beyan etmişlerdir. Diğer yönüyle de İsviçre devletinin Cenevre sözleşmesi gereği koruma altına aldığı politik mültecisiyle ilgili olarak kılını kıpırdatmaması kabul edilemezdir. Bu tutum hukuksuzluğa, keyfiliğe ortaklık anlamını taşımaktadır.
Muzaffer Acunbay ve benzeri durumdaki siyasi mülteciler devletlerin hukuk tanımaz, keyfi siyasi yönetim anlayışları nedeniyle mağduriyetler yaşamakta, siyasi nedenlerle baskı gördükleri ülkelere iade riski altında tutulmaktadır.
Hakkında Aralık ayı başında görülecek temyiz duruşmasında karar verilecek olan Acunbay halen mahkemelerin bağımsız olmadığı, paralel güçlerin etkisi altında olduğu bizzat cumhurbaşkanı ve başbakan tarafından da itiraf edilmek zorunda kalınan Türkiye’ye iade edilme riski altındadır.
Türkiye cezaevleri de baskıların son derece ağır olduğu, özellikle müebbet hapis cezasına mahkum kişilerin diğer mahpuslardan izole biçimde tutulduğu, hasta mahpusların ölüme terk edildiği yerler konumundadır. Türkiye’de insan hakları kurumları her hafta hasta mahpusların durumuna dikkat çeken eylemler yapmakta, cezaevlerindeki baskıları raporlamakta, protesto etmektedir.
Avrupa ve tüm dünyadaki ilericileri Muzaffer Acunbay ve diğer siyasi mültecilere sahip çıkmaya, İsviçre devletini ulusal ve uluslar arası hukuktan doğan görevlerini yerine getirmeye, ortada sorumluluğunu gerektiren bir durum yokmuş gibi davranmamaya,
Yunanistan devletini uluslar arası hukuka saygı duymaya, açık bir insan hakları ihlaline yol açmamaya, siyasi mültecileri baskı gördükleri ülkelere iade etmemeye, Muzaffer Acunbay’ı derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.
MUZAFFER ACUNBAY’A ÖZGÜRLÜK KOMİTESİ
11 KASIM 2014
1166 kez okundu.