Yılmaz Güney´i sürgünde kaybedişimizin 38. yılında ASM olarak saygıyla anıyoruz!

9 Eylül 1984’te Fransa’da sürgünde hayata veda eden ve Paris’te Pere La Chaise Mezarlığında, komünarların yanında yatan, kısacık ömrünün önemli bir zamanını hapis ve sürgün olarak geçiren, proletaryanın ve emekçilerin kurtuluş davasına sanatıyla hizmet eden, büyük devrimci sanatçı Yılmaz Güney´i sürgünde kaybedişimizin 38. yılında ASM olarak saygıyla anıyoruz.

Yılmaz Güney, sanat olarak sinemayı, emperyalist-kapitalist sistemin öncülük ettiği feodal, gerici siyasal ve dinsel erklerin ve bunların oluşturduğu gerici, faşist ve baskıcı kurumlarının teşhir edilmesi ve buna karşı, sosyalist devrimci düşüncenin yığınlara taşınması ve dünya emekçilerinin özgürlüğü ve ezilen ulusların bağımsızlığı yolunda görsel bir eylem aracı olarak kullandı.

Yılmaz Güney, hapishanedeyken de yurtdışında sürgünde yaşamında da sanatsal üretimine ve sınıf mücadelesine ara vermeden devam etmiştir.

Bir konuşmasında; „Yurtdışına çıkmak sadece benim kişisel özgürlüğüm acısından önemli değildir. İnanın sadece bunun için çıkmadım. Türkiye devriminin ilerletilmesi için üzerime düşen bütün görevleri yapacağıma inanın. Bunu zaman ve pratik bizzat canlı hayat içerisinde gösterecek“ diyordu. Pratiği ve duruşuyla da bunu son nefesini verene kadar gösterdi.

Yilmaz Güney devrimci demokrat kurumlar tarafından 10 Eylül 2022- Cumartesi günü Paris’te Pere La Chaise Mezarlığında anılacaktır.

Mücadelemizde yaşayacak!

Avrupa Sürgünler Meclisi

Eylül 2022


55 kez okundu.

Check Also

„Exil und Frauen“ – Engin Erkiner

Die Broschüre „Exil und Frauen“ wurde von Engin Erkiner  veröffentlicht. Wir danken Engin Erkiner für …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir