Ünlü operacıdan Avrupa’daki ırkçılığa karşı konser

 

Avrupa’nın tanınmış opera yöneticilerinden Adam Fischer, Romanlara yönelik ırkçılığa karşı yarın dev bir konser veriyor. Alman basınına konuşan Fischer, Avrupa’da giderek yükselen ve Romanlar şahsında daha fazla açığan çıkan ırkçılığa karşı uyarıyor.

Fischer, sorunların sosyal temelli değil de etnik temelli olduğunu düşünmeye başlamanın dahi tehlikeli olduğunun altını çiziyor.

Alman Haber Ajansı DPA’dan Dorothea Hülsmeier’e konuşan ünlü Macar opera yönetmeni Adam Fischer, sanatçılardan Avrupa’da yükselişe geçen ırkçılığa karşı durmalarını istedi. Yarın gece, Almanya’nın Düsseldorf kentinde bulunan Tonhalle’de Naziler tarafından takip ve kıyıma uğrayan Romanlar anısına konser verecek olan Fischer, konserinde Mozart’ın Requiem adlı eserini sahneleyecek.

Röportajda, Romanların hayatındaki yerine değinen Adam Fischer, annesinin Yahudi kökenli ailesinin Auschwitz Toplama Kampı’nda katledildiğini ve hayatta kalan teyzesinin konu ile ilgili anlattıklarının ise kendisinde iz bıraktığını söyledi. Fischer, teyzesinin Ağustos 1944’de Auschwitz’deki Romanlara ait bölümün nasıl yok edildiğini anlattığını, ancak Romanlara olan ilgisinin ise bugün ırkçılıktan en çok etkilenen grup olmaları nedeniyle olduğunun altını çizdi.

SORUNLARIN SOSYAL DEĞİL DE ETNİK OLDUĞUNU İDDİA ETMEK TEHLİKELİ

Romanlara yönelik ırkçılığın bugün antisemitizm ve diğer halklara yönelik ırkçılıktan daha ağır olduğuna dikkat çeken Fischer, bu konuya olan ilginin ise yetersiz olduğundan yakındı.

Halen yaşadığı Almanya’da da Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Romanlara yönelik benzer sorunlarla karşılaşıldığını hatırlatan Adam Fischer, “Bunlar sosyal problemlerdir de aynı zamanda. Sorunların sosyal temelli olduğunu unutup etnik temelli olduğunu düşünmeye başlamak tehlikelidir. Bu aşamadan sonra insanları manipüle etmek kolaydır” dedi.

İNSANLAR YENİDEN DÜŞÜNMELİ, ŞÜPHE ETMELİ

Macaristan’da iken antisemitist sanata karşı duruşunu hatırlatan Adam Fischer, o dönemde devlet tiyatrosunda oynanacak olan Yahudi karşıtı bir tiyatro oyununu topladığı imzalar ile engellediğine dikkat çekti. Amacının insanların ‘yeniden düşünmesini’ sağlamak olduğunu kaydeden Fischer, “İnsanlar kendi kendini test etmelidir. Temel olarak, şüphe duymak en önemli şeydir. İnsanlar şüphe etmesini öğrenmeli” diyerek, ırkçı ve sorgulamayan düşüncelerin yenilmesi gerektiğini vurguladı.

İnsanların tahmin ettiklerinden çok daha fazla ‘manipüle edilebilir’ olduklarını söyleyen Adam Fischer, toplum içindeki sorunların sorumluları olarak diğer grupların gösterilmesi çabalarına karşı uyardı. Fischer, konserler ve diğer sanatsal etkinliklerdeki amacının da insanları yeniden düşünmeye sevketmek olduğunun altını çizdi.

İKTİDARIN SANATA MÜDAHALESİNİ KABUL ETMEMİŞTİ

1949 yılında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de dünyaya gelen Adam Fischer, Graz (Avusturya), Helsinki (Finlanda) ile Almanya’nın Karlsruhe, Kassel ve Mannheim kentlerinde operaları yönetti.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok opera oyununu yöneten ve bu alanda oldukça aranan bir isim olan Adam Fischer, 2010 yılına kadar Budapeşte Devlet Operası Genel Müzik Direktörü olarak görev yapıyordu. Fischer, muhafazakar hükümetin sanatsal alana müdahalelerine tepki olarak bu görevinden istifa etmişti.

Fisher, 2011 yılında Avrupa genelinde büyük yankı bulan bir kampanya başlatarak, Avrupalı sanatçıları ırkçılığa karşı harekete geçirmişti

Not ANF haber ajansindan alinmisdir.

345 kez okundu.

Check Also

SÜRGÜNLÜK VE ETNOLOJİ – Engin Erkiner

            Sürgünlükle ilgili incelemeler, bu sürgünlük ülke içinde veya dışında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir