YUNANİSTAN’DAKİ KARARLARIN GÖSTERDİĞİ GİBİ, TÜRKİYE GÜVENLİKLİ BİR ‘3.DEVLET’ DEĞİLDİR!
15 Temmuz öncesi de Türkiye’nin güvenlikli bir ülke olmadığının hukuki mücadelesini veren Pro Asyl ve Amnesty International; 15 Temmuz itibariyle bu yönlü basın açıklamalarını sıklaştırdı.
Pro Asyl‘ün önceki ve en son 3 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamalarda süreç kısaca şöyle özetlendi:
Daha önce görevli yetersizliğinden dolayı, işlemleri tamamlanamayan binlerce insan Yunanistan Adaları’nda mahsur kaldı. Şu anda da yaklaşık 57 bin mültecinin hayatı bu adalarda bloke olmuş durumda. Türkiye’deki Olağanüstü Hal Durumu’ndan dolayı, mültecilerin gönderilme işlemleri durduruldu. Ve Yunanistan’daki bu karar; Türkiye’nin güvenlikli bir 3.Devlet olmadığını bir kez daha gösterdi.
Amnesty International ise: 15 Temmuz tarihinden itibaren gözaltına alınanlara uygulanan işkenceleri sürekli teşhir etti. Yine 3 Ağustos tarihinde yaptığı basın açıklamasında; gözaltı sürelerinin 90 güne uzatılmasıyla birlikte, tutuklananlara ait tüm insan haklarının gaspedildiğini-gaspedilmeye devam edildiğini dile getirdi. İşkencenin her türünün uygulandığını teşhir eden Amnesty İnternational; “Türkiye’nin güvenlikli bir ülke olduğu iddiası nasıl sürdürülebilir?” yönlü açıklamalarında ısrarını sürdürüyor.
Türkiye’nin güvenlikli ülke statüsünde görülmesinin; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ve Devletlerarası Hukuk’un ihlali olacağı, bunun tüm Avrupa ülkelerindeki mülteci politikalarına yansıyacağının altı sürekli çizildi-çiziliyor.
Tüm bunlara paralel; İsveç Hükümeti’nin İltica Yasaları’nda önceki gün yaptığı değişiklikler, ilticaların kabul edilmesinin mümkünlüğünü yüksek oranda azalttı.
Yüzlerce mülteci dünden itibaren Stockholm’e akın etti. Ve bu protestolarını sokaklarda sabahlayarak sürdüreceklerini belirttiler.
276 kez okundu.