DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ

 

                             Hayri Argav       

hayri argav resim


 

20 Haziran Dünya Mülteciler Günüdür. Dünya Mülteciler Günü, 2001 yılı hazıranında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi.

 

Dünyada her yıl giderek daha çok insan, yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalıyor. Bunların bir kısmı, ülke içinde bir yerlere göç erken geri kallanı da dış göç olarak sınırlar dışına vuruyor. İç göçler için kesin bir rakam verilemiyor, ama dış göçü izleyen uluslararası kuruluşların elinde tümünü yansıtmasa da belirli veriler bulunuyor.

 

“Küresel Eğilimler ve 2012” adıyla dün bir rapor yayınlayan Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR), raporda, dünyada her gün ortalama 23 bin kişinin savaş ya da yaşadıkları zulüm nedeniyle bulunduğu ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Sığınmacı ve ülke içi göçün her geçen yıl arttığı belirtilen Ajans raporunda, 2012 yılında ki sığınmacı sayısının 1994 yılından bu yana ulaşılmış en yüksek düzey olduğuna dikkat çekiliyor. Buna gore, 2011 yılında 42.5 milyon olan sığınmacı sayısı, 2012 yılında 45.2 milyona ulaşmış. Raporda sayının bu kadar yükselmesine gerekçe olarak Suriye’de yaşanan durum gösteriliyor. 

 

“Savaşlar ve uygulanan zulmün, insanların göç etmelerinin en büyük iki nedeni arasında bulunuyor” denen raforda devamla “son yıllarda mülteci konumuna düşenlerin yarısından fazlasının (yüzde 55) bu ülkelerden geliyor” deniyor. Sıralamayla Afganistan, Somali, Suriye, Irak, Sudan birbirini izliyor. Bu ülkelerin tamamının yoksul müslüman ülkeler olması dikkat çekici. Demekki dünyada mütteci durumuna düşenler arasında müslümanlar daha çoğunlukta.

 

Mültecilerin yarısına yakını Çocuk

Mülteci yaşamda kadın ve çocuklar daha büyük zorluklar yaşıyor. Raporda ki verilere göre, mültecilerin neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor. 18 yaşında altındaki çocuk mülteciler, toplam mültecilerin yüzde 42’sini oluşturuyor. Ailenin izni olmadan kaçarak mülteci durumuna düşen çocukların sayısı ise sadece 2012 yılında 21 bin 300.  Rapor, bu sayının, bügüne kadar hazırlanan yıllık raporlar içinde ulaşılmış en yüksek rakam olduğuna dikkat çekiyor.

 

Afganistan Dünyada İlk Sırada

 

Yüzde 95’i Pakistan ve İran gibi komşu ülkelere sığınan Afganistanlı mülteciler dünyada en büyük kesimi oluşturuyorlar. Dünyadaki her dört mülteciden biri Afganlı. Afganistan’ı Somali ve Irak izliyor.

 

Mülteci Sayısı Avrupa’da Arttı

 

2000’ yılların ilk  dilimine kadar Avrupa’ya yoğun bir mütleci akını vardı. Ama AB ülkeleri başta “iltica haklarının zorlaştırılması” olmak üzere, bir çok konuda ortak hareket etme kararı aldılar. Bununla birlikte “İkinci Ülke” veya “Güvenli Bölge” gibi tampon bölgeler oluşturarak Merkez Avrupa’yı mültecilere kapatan politikalar ürettiler. Bunun sonucu olarak; Kuzey Afrika’ya mülteci kampları kuruldu. Türkiye gibi “geçiş” ülkelerini, sıkı önlemler almaya zorladılar ve finans destek sundular. Bütün bu önlemler, sonuç verdi ve Avrupa’ya gelen ilticaci sayısı azalma görüldü.

 

Bununla birlikte UNHCR’in raporu, 2012 yılında Avrupa’daki mülteci sayısın yüzde 16’lık bir artışla 1.8 milyon olduğunu söylüyor. Dünyada en çok sığınmacı kabul eden ülke Pakistan, İran ve Almanya.

 

Sürgün durumuna düşen bu insanlar için asıl sorun da bundan sonra başlıyor. Parçalanmış yaşamlar, aileler, sağılıksız-kötü yaşam koşulları ve umutlar… Belirsizlik ve on yılları bulan dönüş özlemi ağır ve dayanılmaz bir yük oluşturuyor. Binlercesi ise yollarda yaşamını yitiriyor.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1912 kez okundu.

Check Also

SÜRGÜNLÜK VE ETNOLOJİ – Engin Erkiner

            Sürgünlükle ilgili incelemeler, bu sürgünlük ülke içinde veya dışında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir