Bern İnsan Hakları Dayanışma ağı (BİHDA) ile Kahvaltı

1525413_586534798094030_1907333360_n

19 Ocak 2014 tarihinde ( Pazar) , İsviçre`nin Bern şehrinde ; nasıl bir insan hakları ve dayanışma faaliyeti yürütebiliriz konusunu tartışıldı.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı forum öncesi , forumu organize eden arkadaşlar tarafından hazırlanan zengin bir kahvaltı yapıldı. Forum esas itibari ile saat 12.00 – 15.00 arasında gerçekleşti. Çeşitli dernek ve kurumdan arkadaşların yanı sıra foruma ölüm oruçlarında engelli duruma düşen arkadaşların katıldığıda gözlendi. Forumda öne çıkan konu ise , Bern İnsan Hakları ve Dayanışma Ağı`nın öncelikle İsviçre`de ölüm oruçlarında , açlık grevlerinde engelli duruma gelmiş , ruhsal ve fiziksel açıdan desteğe ihtiyaç duyan arkadaşların bu ihtiyaçlarına cevap bulmakla başlamanın doğru olacagı kararı oldu. Konuşmalar esnasında bazı arkadaşlar tarafından böyle bir oluşuma acil ihtiyaç olmadığı , insan hakları konusu , var olan dernek ve platformlar tarafından zaten yürütüldüğü söylendi. Bazı konusmacıların da İsviçre`de saglıklı bir dayanışmanın ve iletişimin olmadığı , bu nedenden dolayı , ülkeye yeni gelen ve ya yıllardır burada olan, ama oturumu olmayan insanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamakta büyük zorluklarla karşılaştıklarını vurguladılar.

Biz , foruma Avrupa Sürgünler Meclisi İsviçre Temsilcileri olarak katıldık ve İnsan hakları ; dil , din , ırk ve cinsiyet gözetmeksizin tüm insanların yararlanması gereken hak ve özgürlüklerin olduğu , özelinde İsviçre`de , genelinde de Avrupada insan hak ve özgürlüklerinden yoksun yaşayan yüzlerce insanın olduğu , başta ölüm oruçlarından sonra engelli duruma gelen arkadaşların yaşam şartları olmak üzere , Avrupa`da sürgün olarak yasayan kadın ve çoçukların Avrupa`nın çeşitli ülkelerinde sürgün olan ve Türkiye Devleti tarafından iadeleri istenen yüzlerce insanın , 12 Eylül darbesinden sonra Avrupa; da sürgün yaşayan ve hala ülkeye gidemeyen insanların da olduğunu belirtikten sonra , bizim Avrupa Sürgünler Meclisi olarak verdiğimiz mücedelenin de insan hakları mücedelesi olduğunu ve bu anlamda mücadelelerine destek ve yardımcı olacağımızı belirttik.

Arkadaşlara başarılar dilerken , sürgünde yaşayan her bireyin kendini insan haklari mücadelesinin bir parçası olarak görmesini ve çalışmalara katkı sağlamasını bekliyoruz.

Esma Güneş Uzun

 

586 kez okundu.

Check Also

SÜRGÜNLÜK VE ETNOLOJİ – Engin Erkiner

            Sürgünlükle ilgili incelemeler, bu sürgünlük ülke içinde veya dışında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir