AVRUPA  SÜRGÜNLERİ HOLLANDA’DA PANEL DÜZENLEDİ 

Günü genç arkadaşımız Raks prodüksiyon sahibi, drama öğretmeni Rauf Kurtgözü açtı.Kendi şiirlerinden okudu. Programı sundu ve yönetti.Panelin gündemini ve açılış konuşmasını yapması için Avrupa Sürgünler Meclisi Yürütme üyesi Hasan Aksu‘yu çağırdı:
28 Kasım Cumartesi günü Arnhem‘de düzenlenen panel sırasında,aynı gün faşizmin aramızdan koparıp aldığı değerli Kürt aydını,yılmaz demokrasi savaşçısı ve insan hakları savunucusu Tahir Elçi‘yi kaybettik. Bu nedenle acımız büyüktü. Üzgündük, faşizme karşı mücadelede daha azimli ve kararlıydık. Onlar bizleri katlederek korku toplumu yaratmak istiyor,demokrasi mücadelemizi boğmak istiyor ve kanlı düzenlerini böylece devam ettirmek istiyorlar. Ama korkmayacağız,yılmayacağız,düşenlerimizin mücadelelerini durmaksızın devam ettireceğiz.

Bu vesileyle Türkiye’de, Kürdistan da yitirdiklerimizi, Avrupa’da , özelde ise Hollanda’da 12 Eylül Faşizmi tarafından 5 Kasım 1982 de alçakça bir suikast sonucu yitirdiğimiz Ermeni milliyetinden siyasi sürgün Nubar Yalım yoldaşımızı, yine bugünlerde Hollanda’da yedirdiğimiz Dersim sevdalısı , devrimci , yazar arkadaşımız Mehmet Yıldızı, yine 24 Kasımda yitirdiğimiz ADHK aktivisti devrimci sürgün Zeynel Deniz arkadaşımızı kaybettik. Bunların şahsında bütün yitirdiklerimiz anısına Hasan Aksu Sürgünler meclisi adına kısa bir konuşma yaptı, katılımcıları saygı duruşuna davet etti.

hollanda4

 

 

 

 

 

Ülkemizdeki gelişmelere karşı sessiz kalmayacağımızı, mutlaka ki tepkilerimizi sesli dile getirmemizin bir insanlık görevi olduğunu vurguladı.Arkasından konuşmacıları tanıtıp Paneli açtı.
Yazarlardan oluşan konuşmacılardan, Fevzi Karadeniz  ile panel başladı,Engin Erkiner ,Yusuf Köse‘yle birinci bölüm sunuldu.

hollanda1
Yaklaşık yüz kişinin katıldığı panele, Hollanda’da yaşayanlar değişik meslek gurubundan arkadaşların yanı sıra, pekçok şair, yazar ve sanatçı da katkı sundu.
Katılımcıların kırımlar, sürgünler, katliamlar karşısındaki bilinçli hassasiyeti umut vericiydi.

Kısaca konu; Sürgünler meclisi hakkında bilgi verildi.Göçlerin tarihi,ekonomik,siyasal ve bunun kapitalist sistemle ilişkisi, Avrupa burjuvazisinin iki yüzlülüğüne,özellikle son on yılda yaşadığımız sancılı süreçlere ve nedenlerine  değinildi.

hollanda2

Sanatçı bağlama ustası,şair Agop bestesi kendine ait, soykırım destanıyla programın ikinci bölümünü duygulu bir katkıya açtı..
Bu bölümde;sorular,katkılar,öneriler bölümüyle panelistler bölümü coşkulu alkışlarla teşekkür edildi.
küçük mütevazı,fakat değerli sanat dostlarının kendi şiirleri ve müzikleriyle diğer bölüm tatlandı..
Agop ,Bektaş TosunKazım Cömert, şiirleriyle, Mürset, TuncayRojava dan Mehmet‘in Kürtçe ,Türkçe ezgileriyle devam etti.Nazım‘sız olmazdı ,  Şule‘de Nazımı okudu.
Fevzi Karedeniz‘in kendi bestesiyle bir Kürtçe ezgi, bir şiirle daha da anlamlı oldu.

 h5

 

Bu duyarlılık olduğu sürece, faşist katiller asla amaçlarına ulaşamayacaklardır…!
Bugün faşizme, gericiliğe ve ırkçılığa karşı bütün renklerimizle bir arada olduk…
Katkılarıyla paneli zenginleştiren tüm katılımcılara içtenlikle teşekkürler..
Panel sonrası,sanat dostları anlamlı şiirleriyle okuyarak ,Türkülerini söyleyerek akşamımız coşkuyla,dostça yeni buluşmalarda tekrar bir araya gelme umuduyla sonlandı.

Arnehm ASM üyeleri

257 kez okundu.

Check Also

SÜRGÜNLÜK VE ETNOLOJİ – Engin Erkiner

            Sürgünlükle ilgili incelemeler, bu sürgünlük ülke içinde veya dışında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir