24 Nisan 1915 yılındaki katliamın 98.yıldönümünde yaklaşık 300 kişinin katıldığı gösteride Köln dom Kilisesi önünde Avukat Ilias Uyar bir konuşma yaptı.
1915 yılında Osmanlıların çöküş döneminde planlı bir tehcir (sürgün) politikası ile öncelikli İstanbul’da, sonraki aylarda Ermeni halkının ileri gelenleri, halk önderleri, gazeteciler, yazarlar, şairler, sanatçılar, hukukçular, öğretmenler, siyasetçiler, milletvekilleri, Ermeni aydınları kuşatma altına alınarak kitlesel tutuklamalara maruz kaldılar.
1915-1917 yılları arasında İttihat ve Terakki yönetimine bağlı dönemin kontrgerilla örgütü olan
Teşkilat-ı Mahsusa çetelerince 1 milyon civarında Ermeni katledildiği, topraklarından zorla sürgün edildiği,öldürüldüğü, mallarına el konulduğu anlatıldı.
O dönem katledilen Ermeni yazar sanatcı, aydın ve politikacılarının bazılarının isimleri okundu , posterleri taşındı.
Protesto eylemine, insan hakları derneği Tüday , gözaltında kayıplar komitesi ve diğer grupların yanısıra Avrupa sürgünleri meclisinden arkadaşlarda katıldı.
Eylem daha sonra Ermeni Cemaatinin Dom kilisesindeki ayini ile devam etti.
Bütün bunlar bize şunu gösteriyor ki, ırkcı, milliyetci resmi tarihciler yıllarca yaşadıkları topraklardan zorla barbarca kovdukları, yok ettikleri, inkar ettikleri Ermeni halkının acılarını unutturamadılar. Hafızalardan silemediler.
Belki gerçekleri çarpıtarak yalanla, iftirayla bu acılarla yüzleşmenin tarihini geciktirdiler. Ama insanlardaki vicdan ve adalet duygularını hafizalardan silemediler, yok edemediler. Her geçen yıl gerçekler daha çok konuşluyor,paylaşılıyor ve açığa çıkıyor. Acılar bizim acılarımızdır diye sahipleniliyor.
Bütün demokratik güçler, tüm inaçlardan dillerden sürgünler Ermeni halkının yüz yıla yakın sürgünde verdiği mücadeleyi desteklemeli. Geçmişle yüzleşerek soykırımı yüzüncü yılına kararlı tavır alarak hazırlanmalı, halkın acılarına sahip çikmalıdır.
- Zorla yurtlarından, topraklarından kovulan, sürgün edilen Ermenilerin ülkelerine dönmeleri ve vatandaşlık haklarının iade edilmeli
- Uyulanan zülüm ve acılar için Türk devleti Ermeni halkından özür dilemeli.
- Zorbalıkla, barbarlıkla ellerinden alınmiş malları ve toprakları ve tüm hakları iade edilmeli ve tazminat ödenmeli.
Bu taleplere sahip çıkarak sürgündeki mücadelemizin hedeflerini genişletilmeli.
Birlikde geleceği kurmanın, özgürce yaşamanın yolu geçmişle hesaplaşmadan geçecektir.
Avrupa sürgünler meclisi
1050 kez okundu.