30 Ağustos 1983 de Almanya’nın başkenti Berlin’deki İdare Mahkemesi’nin altıncı katından atlayarak hayatını kaybeden Cemal Kemal Altun, ölümünün 40. yılında anıldı.( Avrupa Postası)
Alman ve Türkiye kökenli 100’e yakın bir kitlenin katılım sağladığı hüzünlü anma, Berlin’in en işlek semtlerinden Zoologischer Garten’deki Harderberg caddesinde gerçekleşti
Berlin İdare Mahkemesi‘nin önünde gerçekleşen anma sırasında Cemal Kemal Altun adına yapılmış anıt heykelin önüne kırmızı karanfiller ve çiçekler bırakıldı.
Duygu dolu konuşmalarda Cemal Kemal Altun’un 30 Ağustos 1983 de Berlin İdare Mehkemesi binasının altıncı katından ölüme atlayarak hayatını kaybettiği, sorumlusunun da zamanın Federal Almanya Hükümeti ve İçişleri Bakanı F. Zimmermann olduğu belirtildi.
Türkiye’de 12 Eylül 1980 sonrası darbeci faşist generaller ile Almanya’daki Kohl hükümetinin ikili kirli ticari, askeri ve diplomatik ilişkileri sonucu Altun’un ölüme sürüklendiği belirtildi.
Almanca ve Türkçe olarak “Ölümünün 40. yılında Kemal Altun‘u unutmayacağız” ile “Özlemle anıyoruz” yazan pankart ve dövizlerin taşındığı anmaya, çevreden geçenlerin yoğun ilgisi oldu.
Anma sırasında aralarında Berlin Keuzkirche (Protestan Kilisesi) emekli Papazı Jürgen Quand, Cemal Kemal Altun Dayanışma Komitesi kurucularından gazeteci Adil Yiğit ve yazar Selçuk Şahin Polat ile Mülteci İnisiyatifi’nden Almaz Haile, birer konuşma yaptılar.
Almanca ve Türkçe yapılan konuşmalarda “Cemal Kemal Altun’un katillerini dün gibi hatırlıyoruz!. Türkiye’de işkence altında alınan gerçek dışı bir ifade sonrası, iadesini isteyen zamanın darbeci faşist generalleri ile Almanya’da iltica dilekçesinin kabul edilmesine rağmen iade teröründe kararlı olan Federal İçişleri Bakanı Friedrich Zimmermann’dır” denildi.
Konuşmaların devamında, Hitler faşizminin yaşandığı bir ülkede Cemal Kemal Altun’u, zalim 12 Eylül cuntasına teslim etme kararını alan zamanın yöneticileri sert dille eleştirilerek, “Almanya’ya sığınan bir siyasi mültecinin ölümü kurtuluş olarak seçmesini anlamaktan uzak kalanları şiddetle kınıyoruz.
15 kez okundu.