Araştırmacı-Yazar Etem Xemgîn Hakka Yürüdü…

ethem

 

NURAY BAYINDIR-İRFAN DAYIOĞLU

Kürdistan tarihi ve Aleviliğe yönelik araştırmaları ile tanınan Araştırmacı-Yazar Etem Xemgîn 29 Ekim 2018 tarihinde Almanya’nın Köln kentinde Hakka yürüdü.
Xemgîn uzun süredir çağın illeti kanser ile savaşıyordu. Etem Xemgîn bir süredir tedavi görmekte olduğu Köln Üniversitesi hastanesinde bu sabah (29 Ekim 2018)yaşam savaşını kaybederek Hakka yürüdü.

Başta ailesi olmak üzere tüm Alevi camiasına ve Kürdistan halklarına başsağlığı diler, acılarını paylaşırız.

1980 yılında ailesi ile birlikte Almanya’ya iltica eden Xemgin, uzun yıllar Kürdistan tarihi üzerine araştırmalar yaptı. Bu çalışması 3. Ciltten oluşan Kürdistan Tarihi kitaplarının yayınlanmasıyla okurla buluştu. Daha sonra Xemgin çalışmalarını mensubu olduğu Alevilik inancının kökenlerini incelemeye yönlendirdi. Almanya Kürt Enstitüsü’nün kurucu üyesi olan Xemgin aynı zamanda 1994 yılında kuruluşunu ilan eden Kürdistan Aleviler Birliği (KAB) ve akabinde kurulan Kürdistanlı Aleviler Federasyonu (FEK) kurucu yöneticilerinden oldu.

15 yılı aşkındır akciğer kanseri ile savaşan Etem canımız bütün bunlara aldırmadan yıllarca Kürdistan Aleviliğinin kökenlerini inceleyerek bu çalışmalarını da kitaplaştırdı. Hasta olmasına rağmen Kürdistanlı Alevilere hizmetine kitap çalışması yanında seminerler vererek, eğitimler vererek ve paneller yaparak devam etti. Zülfikar ve Semah Dergilerinde makaleler yazan Xemgin’in tüm istemi Aleviliğin asimile edilmesine engel olunmasıydı.

Hakka ve hakikate inandı bir anlamıyla günümüzün Zerdüşt’ü oldu. Nerede olursa olsun nasıl düşünüyorsa öyle de konuştu. Yaşamı boyunca “doğru düşün, doğru söyle, doğru yap” prensibine bağlı kaldı. O gerçek anlamda bir Arif’ti, Hak ve hakikat yolunda yürüdü, Hak yol Aleviliğinin hizmetkarı oldu. Kibirden uzak yaşadı. Her zaman halkının içinde oldu, onların sorunları ile ilgilendi. Xemgin Kürt halkı içinde saygın Kürt bilgelerinden biri olarak tanındı.

Bizi zamansız bırakarak aramızdan ayrılan Etem Xemgin canımızın istemi olan Özgür Kürdistan ve Özü ile buluşmuş Alevilik için mücadeleye devam edeceğiz. Yine Xemgin canın özlemi olan Aleviliği kökleri ile buluşturma çabamızı da sürdüreceğiz.

Etem Xemgin’in kaybı ile Kürdistan halkı bir bilgesini, Aleviler bir Arif’ini, bir hırka bir lokma felsefesi gereği insanlığa hizmet eden bir bilge dervişini kaybetti.

İnancımız diyor ki: “Ölür ise ten ölür canlar ölesi değil”. Etem canımız maddeten aramızda ayrıldı ama onun ruhu bizimle yaşıyor. Bizde ölüm yok, Pir Sultan’ın dediği gibi diyelim; “Bu kaçıncı ölmem hain, Pir sultan ölür dirilir”

Etem Xemgin hem bir Kürdistan sevdalısı, hem de Aleviliği kökleri ile buluşturan bilgemiz, Mürşidimiz oldu. Yeri doldurulamaz kırk yıllık sadık bir dostumuz, akrabamızdı aynı zamanda. Tüm iyi insanlar gibi o da beyaz atına binip sonsuzluğa gitti. O ölmedi yüreklerimizde yaşıyor. Güle güle Etem yoldaş uğurlar olsun.
ETHEM XEMGİN KİMDİR?
Etem Xemgîn, Malatya ili Akçadağ ilçesine bağlı Harunan köyünde 1947 yılında dünyaya geldi. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi ise Antep’te okuduktan sonra; Köyde yaşanan bazı tartışma ve çatışmalara taraf olmamak için ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. Liseyi ve Hukuk Fakültesi’ni İstanbul’da okudu. 1977 Eylülünde 1 Mayıs mahallesinin yıkımına karşı halkla beraber direnirken Kardeşi Hüseyin Çaparoğulları yaşamını yitirdi. Aynı olayda Xemgin başından yaralandı. 1978-1980 arası İstanbul’da bir süre avukatlık yaptı. Akabinde ülkedeki siyasi gelişmeler nedeniyle 1980 başlarında ailesiyle birlikte Almanya’ya iltica etmek zorunda kaldı.
Yazarın yayınlanan bazı kitapları şunlardır:
Kürdistan tarihi 3 cilt
Mazda İnancı ve Alevilik
İslamiyet ve Alevilik
Aleviliğin Kökenindeki Mazda inancı ve Zerdüşt Öğretisi
Kürdistan’da Mitoloji ve Dini İnançlar

30 Ekim 2018

 

203 kez okundu.

Check Also

SÜRGÜNLÜK VE ETNOLOJİ – Engin Erkiner

            Sürgünlükle ilgili incelemeler, bu sürgünlük ülke içinde veya dışında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir