Hangi nedenlerle olursa olsun devletin zulmüne maruz kalmış, işkence görmüş, uzun yıllar zindanlarda tutsak edilmiş ya da yaşamsal tehlikeler içeren devlet baskıları nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda bırakılmış; bu haksız ve anti demokratik uygulamaları protesto etmek ve bütün insanlığa seslerini duyurabilmek için açlık grevlerinde ve ölüm oruçlarında sağlıklarını kaybetmiş, düşünceleri dolayısıyla takibata uğramış; köyleri boşaltılmış ya da yakılmış, mallarına-mülklerine el konulmuş, dilleri inançları yasaklanmış sürgünler 1.Olağan Genel Kurul’da buluştu.
Genel Kurul’a Sürgünde yitirilenler ile tüm Dünya’da özgürlük mücadelelerinde şehit düşen devrimciler anısına saygı duruşu ile başlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, tam da günümüzde, “ileri demokrasi” adıyla sürdürülen diktatoryal politikalarının çarpık görünümünü örtmesi için aksesuar olarak kullanmak amacıyla ve geleneksel diktatoryal devletin “tekçi” tutumuyla ”ben her şeyi kendi bildiğimce yaparım” anlayışını dayatarak, sürgünlük sorununa el attığını yakından izliyoruz. Anadolu-Mezopotamya toprakları dışında yaşamak zorunda bırakılan ve hak ve özgürlük mücadelesinde ağır bedeller ödetilen sürgünlerimizin düşüncelerini almadan, bunların taleplerini öğrenmeye çalışmadan, bu tür girişimlere yönelmesinin, devletin gerçek niyetlerini sergilediği de apaçık ortadadır.
Kendini yenileyerek başarıyla gerçekleştirilen Olağan Kongre, tam da devletin kuzu postu içinde hileli misyonlar yüklenmeye çalıştığı bu ortamda, kendi taleplerinin sahibi olan Anadolu-Mezopotamya topraklarından kopartılmış sürgünlerin bir yanıtını oluşturmuştur.
1 yıllık çalışma ve faaliyet raporunu Yürütme Kurulu sözcüsü Hayri Argav, Yayın Kurulu Raporu’nu ise Adil Yiğit sundu. Avrupa Sürgünler Meclisi Programının Genel Kurul’a sunulmasını Fevzi Karadeniz, Çalışma İlkeleri, Kurumlaşma ve Tüzel kişilik tartışmaları bağlamındaki sunumu ise, Metin Ayçiçek gerçekleştirdi.
Yeni üyelerin katılımıyla Meclis üye sayısı 60’a ulaşmıştır. Bu, bir önceki yıla kıyasla üye sayısının bir kat artışı anlamına gelmektedir ki coşku verici bir gerçekleşmedir.
Yürütme Kurulu ve Yayın Kurulu’nun çalışmalara ilişkin raporları okunup aklandıktan sonra Avrupa Sürgünler Meclisi Programı, tartışmalar sonucu eklenen yeni katkılarla birlikte oylanarak kabul edilmiştir.
Avrupa Sürgünler Meclisi’nin kısa zaman içeresinde resmi olarak dernek modeli kurumlaştırılması çalışmalarının derhal başlatılması kararıyla, yeni Yönetim Kurulu seçildi. Meclis’in yeni görevlendirmesi şöyledir: Yürütme Kurulu: Hasan Aksu, Metin Ayçiçek, Fevzi Karadeniz, Selma Metin, Leman Stehn, Enver Toksoy, Esma Güneş Uzun, (asil üyeler) ve Bektaş Karakaya, Mahmut Turabi Özkan (yedek üyeler). Medya Kurulu: Zeynel Gül, Selma Metin, Mahmut Özkan, Esma Güneş Uzun, Adil Yiğit. Yayın Kurulu redaksiyonu: Metin Ayçiçek.
YEK-KOM eşbaşkanı Hamide Akbayır, TÜDAY temsilcisi Işılay Karagöz, ATIF Sekreteri Ufuk Berdan’ın sözlü; ATIK (Avrupa Türkiyeli İsçiler Konfederasyonu), ABDEM (Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi) adına Eşbaşkanlar, Zeynel Özen ve Rojda Yıldırım ve TGDP (Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu) sürgündeki temsilcisi Necati Abay’dan yazılı mesajlarıyla sundukları destek Kongreye büyük coşku kattı.
7 saat süren Genel Kurul önümüzdeki dönemin çalışmalarına ilişkin yapılan önerilerle başarılı ve verimli olarak sonuçlandı.