İbrahim Satılmışın Cenazesi

Duyuru

Çorum’un Alaca ilçesi Yozgat’a doğru serilmiş uzun bir Ova’dır. Kuzey doğuya doğru bakıldığında Kandil Dağı isyan eder gibi yükselir. Dağ batısından Dereyazıcı’dan bakilinca Kartalkayayı kucaklar. tüm Vadiye kanat açmıştır.
Ibrahim Satılmış Kandil dağına kurulu Kürt ve Alevi olan Dedeler Ocağı olan Nesimi -Keşliği köyündendi. Babası köyün en yoksullarından Halil Amcadır.
İbo Orta okulu Alaca da Denizhan Mahallesinde akrabalarının yanında okudu. Lise için Çorum’a gitti.
Çorum da, SGB adıyla bilinen TKP-B çevresindeydi. Çok daha sonraları Filistinde çir çatışmada öldürülen Hüseyin GÖKDEMİR ve Siirtte katledilen kardeşi Rıza Satılmış ile birlikte İç Anadolu örgütlenmesindeydi.
1980 olaylarında Çorum’daydı. Faşizme karşı kendini savunan çorum halkı ve emekçilerinin örgütlenmesi ve direniş esnasında öndeydi. Alladdın Camii çevresinde yoğunlaşmış olarak 28 Mayıs günü tüm gece süren çatışmada Ibo orada idi. MHP ve Polislerden oluşan Faşist katliam sürüleri o gece püskürtüldü. Daha sonra Erzinca Sıkıyönetim Komutanlığında açılan bu Davada yargılandı.
İbrahimin Halkçı ve örgütçü özelliği onun herkesin bildiği mütevazi dünyasında derin anlamlara bürünürdü.
Cuntadan sonra Almanyanın Köln kentine yerleşti. Alevi hateketinin içinde yer aldi. Yöneticilik yaptı. Avrupa Alev i hareketinın bugünki itibar ve demokratik kazanımlarına, Kürtler ve sosyalislerle dialog ve daşanışmanın sağlanmasına yardım etti.
Ibo aynı yamanda bir Kürttü. Kürt ve Alevilerin tarihlerden beri gördüğü zulme karşı coşku ve azimle mücadele etti. Bu mücadeleyi sürdürenlerin dostu, müttefiki, Sırdaşı ve yoldaşı olarak güven kazandı.
12 Eylül sürgünü olarak 30 yıl hayat mücadelesi verdi. Asalak yaşamadi. Hep üretti ve çalıştı. İnsan Hakları mücadelesi ve Demokrasi için tüm sosyal hareketlere desdek verdi. Insan Hakları Derneği TÜDAY ın çalışmalarına a Yönetim kurulu üyesi aktif katılıyordu. Sürgünler Platformunun üyesi idi.
Ibrahimin esas özelliklerinden birisi türkiye ve avrupanın demokratik ve muhalif bütün çevreleri ile dialog ve paylaşma içinde olması ve Kürdıstanda süren mücadeleye, bakmayanların göremiyeceği, gösterişsiz ama sistemi ve sürekiliği olan damarlar açmaya çalışmasıdır. Bu açıdan O bir Dava adamıydı.
İbo, yüreğin hep güzellikler için çarptı. Çok acılar ve eziyet gördü. Çok yordun onu. Kalbın sevenleri perişan etti.
Seni Kandil Dağına geri götüreceğiz. Anadoluya en yüksek yerinden bakmaya devam et diye.Cuma günü Köln Mala Kurda derneginde iboyu ugurlayacagiz.

486 kez okundu.

Check Also

SÜRGÜNLÜK VE ETNOLOJİ – Engin Erkiner

            Sürgünlükle ilgili incelemeler, bu sürgünlük ülke içinde veya dışında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir