TÜRKİYE’DEN MÜLTECİLER – SON DURUM

34532244,38185457,dmFlashTeaserRes,RTX2ETNE

Engin Erkiner

Frankfurter Rundschau gazetesinin 23-24 Temmuz tarihli sayısında ilk sayfadan verilen habere göre, TC vatandaşlarının Almanya’ya yaptıkları iltica başvurularında şimdiden önemli artış gözlemleniyor. Bu yılın Haziran ayının sonuna kadar yaklaşık 2000 TC vatandaşı iltica için başvurmuş. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre 800 kişiden fazla bir yükselmeyi gösteriyor. Başvuruyu yapanların büyük bölümünü Kürtler oluşturuyor. Yerleşim bölgelerine yönelik ağır askeri operasyonlardan kaçıp Almanya’ya geliyorlar.

Türkiye “güvenli ülke” kabul edildiği için iltica başvurularında kabul edilme oranı 2016 yılında 14,7’den 6,7’ye gerilemiş.

Pro Asyl, AKP’nin “temizlik” adı altında yürüttüğü büyük tasfiyeler sonucu iltica başvurularının artacağını tahmin ediyor. Bu kez ağırlıkla Türklerin özellikle de iyi eğitimli olanların geleceği tahmin ediliyor.

CSU Genel sekreteri Andreas Scheuer bile, “Erdoğan ve partisinin diktası tarafından izlenenlerin gelmesini bekliyoruz” diye konuştuğuna göre, Almanya yeni ilticacılara zorluk çıkarmayacak gibi görünüyor.

Yeşiller Başkanı Cem Özdemir de, artan sayıda Türkün özgürlük ve demokrasi savaşının kaybedildiğini düşünmeye başladıklarını, söyledi.

Özellikle Facebook’ta ilginç veda mektupları paylaşılıyor:

“Eski Türklerden bir çift olarak yeni Türkiye’yi terk ediyoruz.”

“Nihayet anladım ki, ben bu ülkeye ait değilim.”

Kitlesel tabanı olan gericilik bu ülkede yeni değil… 12 Eylül rejiminin de pasif bile olsa böyle bir taban bulduğu söylenebilir ama saldırgan bir gericilik bu düzeyde daha önce görülmemişti.

Askeri rejimden hiç hazzetmeyen insanlar bile işkence gördüğü yüzünden belli olan generallerin fotoğrafları karşısında ister istemez, “Generale bile işkence varsa…” diye düşünüyor.

Mültecilerle ilgili iki haberle yazıyı bitireyim.

Brezilyalı fotoğrafçı Sebastiao Salgado yirmi yıl önce Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki mültecileri fotoğraflamış. Bu mültecilerin Avrupa Birliği ile pek ilişkisi bulunmuyor. Gazetede 1994’te Ruanda’da çekilmiş ve yaşanılan sefaleti gösteren bir mülteci kampı fotoğrafı yer alıyor. Kitap Almanca’da Taschen Verlag tarafından yayımlanmış. 432 sayfa ve 49,99 Avro.

Der Spiegel’in 23.7.2016’da yayımlanan ve “Erdoğan darbesi”ni konu ana konu alan sayısında bu yılki Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) Altın Ayı ödülünü alan film tanıtılıyor. Film dokümanter özellik taşıyor ve Lampedusa adasını konu alıyor. Bu ada, Kuzey Afrika’dan kırık dökük ulaşım araçlarıyla yola çıkan mültecilerin, denizde boğulmazlarsa eğer, Avrupa Birliği’nin kapısı olarak ulaştıkları yerdir.

Filmin adı Seefeuer ve 28 Temmuzdan itibaren gösterime giriyor.

179 kez okundu.

Check Also

Başsağlığı: YAŞAR ÖZKAN SÜRGÜNDE HAYATINI KAYBETTİ

44 yıldır sürgün yaşadığı Paris’te hayatını kaybeden Yaşar Özkan` (Mustafa) ın ailesine, yakınlarına , dostlarına …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir